Baie la mansarda – solutie de crestere a confortului si de economie a spatiului
Sursa foto: Shutterstock
Baia este un spatiu absolut necesar pentru viata moderna actuala. Majoritatea caselor din Romania, cel putin cele construite in ultimii treizeci de ani, au in componenta o astfel de camera, insa de cele mai multe ori nu raspunde tuturor necesitatilor, atât din punctul de vedere a suprafetei, cat si din cauza existentei unei singure incaperi care nu este suficienta pentru nevoile unei familii numeroase. O solutie utila pe care o pot pune in practica proprietarii de locuinte, fie ca este vorba despre construirea unei bai noi, fie despre o reamenajare a celei vechi, este utilizarea spatiului mansardei pentru amenajarea unei bai suplimentare, care sa ofere plus de confort si valoare crescuta locuintei.
Un astfel de demers trebuie sa fie planificat atent, intr-un mod creativ, in vederea utilizarii spatiului limitat, in asa fel incât rezultatul final sa fie unul care sa realizeze o atmosfera unica, plina de caracter, confortabila si intima. Printre aspectele esentiale, de care trebuie sa se tina cont se numara optimizarea spatiului disponibil in vederea folosirii mansardei, care, de obicei, are o configuratie neobisnuita, in asa fel incat incaperea amenajata sa raspunda cu succes tuturor cerintelor, alegerea mobilierului si a echipamentelor sanitare potrivite, precum si integrarea unor solutii de depozitare creative.
In articolul de mai jos pot fi consultate informatii ce pot fi folosite de proprietarii care construiesc o casa cu mansarda sau care intentioneaza sa reamenajeze una deja existenta pentru transformarea spatiului suplimentar. Astfel, se va descoperi cum se poate amenaja o baie la mansarda, care sunt avantajele si dezavantajele demersului, care sunt materialele si pasii necesari in acest sens. In plus, vor avea acces la sfaturile specialistilor cu privire la alegerea recomandata in vederea obtinerii apei calde menajere ce va deservi incaperea.
Cuprins:
1. Amenajarea unei bai la mansarda – informatii utile proprietarilor de case
1.1. Cum se poate amenaja o baie la mansarda moderna
1.2. Avantajele si dezavantajele amenajarii unei bai la mansarda
2. Etapele amenajarii unei bai la mansarda
2.1. Materialele necesare pentru amenajarea unei bai la mansarda
2.2. Pasii ce trebuie sa fie parcursi pentru amenajarea baii de la mansarda
3. Sursele de apa calda ce pot fi utilizate pentru o baie in mansarda
Sursa foto: Shutterstock
Plasarea unei bai in zona mansardei este o idee binevenita, deoarece, pe langa aspectele practice implicate prin crearea unui nou spatiu de utilitate maxima, apare si oportunitatea amenajarii unei incaperi cu un design deosebit, plin de personalitate si de farmec distinct. In cele mai multe cazuri, mansardele au o configuratie neobisnuita, diferita de incaperile banale, insa acest lucru nu este numaidecat un neajuns, ci o sansa de a folosi arhitectura si elementele constructive pentru transformarea unui spatiu insuficient folosit intr-o camera care sa impresioneze.
Amenajarea unei bai la mansarda este un demers ce trebuie sa fie executat cu atentie, intr-un mod cat mai creativ. Din cauza provocarilor ce rezulta din forma diferita a mansardei fata de camerele conventionale sunt recomandate cateva precautii care sa contribuie la finalizarea proiectului intr-un mod satisfacator:
Amenajarea unei bai in mansarda este un demers care aduce cu sine oportunitati reale, dar si o serie de provocari ce trebuie sa fie luate in calcul. De cele mai multe ori, zonele de sub acoperis sunt neutilizate sau subutilizate, transformarea lor in spatii functionale aducand numeroase avantaje locuitorilor casei. Pe de alta parte, exista anumite limitari si particularitati ale mansardei care trebuie sa fie luate in considerare pentru a se putea lua o decizie informata.
Poza de Filios Sazeides pe Unsplash | Poza de Lisa Moyneur pe Unsplash |
Printre avantajele amenajarii unei bai mici sau a uneia de dimensiuni mari in zona mansardei se numara cele de mai jos:
Poza de Cameron Smith pe Unsplash
Amenajarea unei bai la mansarda aduce si anumite provocari ce trebuie sa fie luate in calcul, printre care pot fi amintite:
Amenajarea unei bai la mansarda ramane un proiect captivant si plin de provocari pentru oricine. Pentru executarea lui corespunzatoare trebuie sa se aiba in vedere: planificarea atenta, alegerea inteligenta a materialelor de constructie si executia conforma a tuturor etapelor. Obtinerea rezultatelor dorite in mod eficient si satisfacator depinde de intelegerea corecta a procesului si de respectarea tuturor cerintelor specifice.
Sursa foto: Shutterstock
Transformarea zonei de sub acoperis intr-o baie confortabila si functionala poate fi realizata destul de lejer, fie prin implicarea unei echipe profesioniste, fie printr-o lucrare in regie proprie, cu conditia existentei unor cunostinte tehnice minime si a unei indemanari in utilizarea unor scule si echipamente de baza. Specialistii recomanda ca inainte de a se trece la lucrarea propriu-zisa sa fie facut un calcul estimativ al materialelor necesare pentru a exista garantia suficientei resurselor financiare in acest sens.
Poza de Phil Hearing pe Unsplash | Poza de Andrea Davis pe Unsplash |
Printre materialele ce nu trebuie sa lipseasca pentru amenajarea unei bai in zona mansardei se numara:
In cazul in care proprietarii decid sa execute singuri lucrarea este bine sa se consulte cu specialistii pentru a face o alegere informata asupra materialelor si pentru a obtine siguranta respectarii normelor si reglementarilor locale in ceea ce priveste amenajarea mansardei in acest scop.
In majoritatea cazurilor, amenajarea unei bai moderne in mansarda este considerat un demers ce poate fi realizat intr-o perioada scurta, ce poate varia de la cateva saptamani si pana la cateva luni, in functie de implicarea persoanelor care executa lucrarea. Indiferent ca aceasta este realizata de o echipa de constructori sau in regie proprie este nevoie de parcurgerea exacta a pasilor recomandati pentru obtinerea unui rezultat functional, estetic si durabil.
Poza de Erik Mclean pe Unsplash
Sursa foto: Shutterstock
Apa calda menajera nu trebuie sa lipseasca din nicio baie, deoarece ofera confort si functionalitate. Directia actuala in aceasta privinta este reprezentata de folosirea unor surse care genereaza apa calda, care sa fie eficiente din punct de vedere al consumului energetic, prietenoase cu mediul inconjurator si care sa ofere cantitati suficiente pentru satisfacerea necesitatilor. O solutie ce raspunde tuturor provocarilor este reprezentata de utilizarea panouri solare de apa calda care folosesc lumina si caldura soarelui pentru incalzirea apei la temperaturi ridicate, suficiente pentru utilizare directa, fara a mai fi nevoie de consumarea de energie electrica, gaze naturale sau lemne.
Cei care vor sa beneficieze de energia gratuita a soarelui pot folosi doua tipuri de panouri solare, fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje. O prima varianta usor de implementat este cea a panourilor solare nepresurizate. Aceste echipamente sunt un tip de colector solar prin intermediul caruia este preluata energia termica solara care incalzeste apa ce parcurge sistemul in mod nepresurizat. Tehnologia implicata este foarte simpla, accesibila ca pret si fara posibilitatea aparitiei unor defectiuni majore. A doua varianta este cea a montajului unui panou solar presurizat care functioneaza pe baza aceluiasi principiu, dar la un randament mai inalt.
Panourile solare presurizate se deosebesc de cele amintite anterior prin faptul ca circulatia apei sau a lichidului de transfer termic se face intr-un sistem aflat sub presiune. Colectoarele solare de tipul panourilor solare presurizate sunt dotate cu un rezervor de stocare si cu o tehnologie care permite furnizarea apei calde, chiar si in momentele in care soarele nu se afla pe cer sau in perioadele cu temperaturi sub zero grade.
In concluzie, amenajarea unei bai la mansarda reprezinta o solutie ideala de folosire in mod eficient a spatiului sub sau neutilizat din zona podului pentru realizarea unei camere suplimentare, care sa ofere functionalitate, confort si estetica.
Baie la mansarda – solutie de crestere a confortului si de economie a spatiului