Proiect pentru o baie la tara
Sursa foto: Shutterstock
Proiect pentru o baie la tara
Multi romani care isi desfasoara activitatea in orasele aglomerate si stresante cauta la sfarsit de saptamana sau in perioadele de concediu linistea si relaxarea vietii de la tara. Detinerea unei a doua locuinte, cea din mediul rural (fie ca este vorba despre casa mostenita de la bunici, fie despre case cumparate sau chiar despre constructii realizate de la zero) permite petrecerea unui timp de calitate alaturi de cei dragi. Totusi, pentru pastrarea confortului de la oras este nevoie de amenajarea acestei case in ton cu asteptarile vietii moderne. In acest sens, foarte utila este construirea unei bai moderne in casa de la tara, dotata cu toate elementele necesare, proiect obligatoriu, pentru ca in majoritatea cazurilor un astfel de spatiu nu exista aici.
Articolul de mai jos ofera sfaturi proprietarilor de locuinte din mediul rural care vor sa le modernizeze prin adaugarea unei bai. In continuare, pot descoperi cum se construieste baia, care sunt materialele necesare pentru finalizarea proiectului si care sunt etapele ce vor fi urmarite. De asemenea, pot consulta cateva idei de amenajare, fie in stil rustic, fie in stil modern, precum si ce au de facut pentru a obtine acces la o baie confortabila si eficienta.
Cuprins:
1. Proiect pentru o baie la tara – informatii generale
1.1. Cum se construieste o baie la tara
1.2. Materiale necesare pentru amenajarea unei bai in casa de la tara
1.3. Etapele aplicarii proiectului de constructie a unei bai la tara
2. Idei de amenajare a camerei de baie in casa de la tara
2.1. Idei de amenajare a unei bai la tara in stil rustic
2.2. Idei de amenajare a unei bai la tara in stil modern
3. Amenajarea baii de la tara pentru obtinerea confortului si eficientei maxime
Sursa foto: Shutterstock
Procesul de amenajare si modernizare a unei locuinte rurale trebuie sa inceapa, conform specialistilor, cu construirea unei bai functionale si eficiente. In acest mod se adauga confort si utilitate, dar si o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii in timpul sederii mai scurte sau mai lungi la tara. Pentru a obtine rezultate durabile si functionale, este nevoie de realizarea unei planificari detaliate si atente a demersului, o alegere inteligenta a materialelor potrivite si o executie meticuloasa, conform regulilor generale de constructie.
Construirea baii in casa de la tara poate fi realizata in doua moduri diferite. In primul rand, daca exista un spatiu disponibil deja construit, ce poate fi reamenajat in acest sens, proiectul consta doar in cateva modificari aduse din punct de vedere structural, al instalatiilor si designului (demers ce poate fi executat in multe cazuri chiar de catre proprietar, daca exista minime cunostinte in domeniu). In al doilea rand, exista si solutia construirii de la zero a unui spatiu suplimentar, lipit de casa batraneasca, in acest caz, insa, proiectul va fi mai complicat de pus in practica. De regula, va fi nevoie de prezenta unei echipe profesioniste de muncitori.
Amenajarea baii la casa de la tara se face prin utilizarea unor materiale de constructie generice, ce pot fi procurate din orice magazin de specialitate. In functie de dimensiuni si de tipul de finisaje, investitia necesara poate fi de cateva mii de lei (pentru proiectele de baza) sau de cateva zeci de mii de lei (pentru variantele pretentioase). Indiferent de varianta aleasa, trebuie sa se intocmeasca o lista detaliata, care sa cuprinda materialele, accesoriile si sculele necesare in vederea achizitionarii.
Persoanele care vor sa inceapa un astfel de proiect trebuie sa stie ca vor exista pierderi intotdeauna si, din acest motiv, ar fi utila suplimentarea cantitatii de materiale cu un procent de aproximativ 10-20% pentru a obtine garantia ca vor avea totul la indemana totul, inca de la inceput.
Reamenajarea unui spatiu pentru a-l transforma in baie se face, insa, intr-un mod tipic, indiferent daca acesta este in casa de la tara sau intr-un apartament la bloc. De aceea, materialele de constructie, instalatiile sanitare, finisajele si detaliile decorative, precum si accesoriile si echipamentele sunt aceleasi.
Printre materialele de constructie utile intr-un astfel de demers se numara: materialele izolante pentru confort termic si fonic, placile de rigips pentru realizarea peretilor si plafoanelor drepte, gresie sau parchet rezistente la umiditate pentru pardoseala si faianta sau vopsea lavabila pentru acoperirea peretilor. In unele cazuri vor fi necesare operatiuni de asigurare a rezistentei structurale, ceea ce inseamna ca trebuie achizitionati si cativa saci de ciment.
In ceea ce priveste instalatiile sanitare, nu vor lipsi de pe lista conductele de apa si de canalizare, chiuveta de baie, cada (sau dusul) si vasul de wc, la care se adauga armaturile si accesoriile necesare pentru realizarea intregii instalatii. Tot in aceasta categorie intra si sistemul de incalzire a apei, care poate functiona cu ajutorul panourilor solare de apa calda, cum ar fi panourile solare presurizate sau panourile solare nepresurizate, care garanteaza obtinerea unui inalt grad de eficienta datorita consumului redus de energie.
Dintre cele doua variante, se recomanda cea a panourilor solare nepresurizate, care se prezinta sub forma unui colector incalzit de soare prin care circula apa la presiune scazuta. Motivul este dat de simplitatea sistemului, de pretul scazut al acestuia si de posibilitatea producerii de apa calda in majoritatea lunilor anului. Varianta presurizata este de o complexitate mai mare, necesita o investitie majora, insa poate sa ofere apa calda chiar si in timpul iernii.
Pentru definitivarea proiectului va fi nevoie de o serie de accesorii si echipamente, cum ar fi corpurile de iluminat, oglinda, sistemul de ventilatie, suporturile diverse, anumite obiecte decorative care vor aduce un plus de personalitate baii.
Proiect pentru o baie la tara
Aplicarea cu succes a proiectului de reamenajare a camerei din casa de la tara intr-o baie placuta, functionala si eficienta presupune parcurgerea unor etape precise, recomandate de specialisti:
Sursa foto: Shutterstock
Transformarea unei camere din casa de la tara (neutilizata de cele mai multe ori) intr-o baie confortabila si functionala poate fi realizata relativ usor. Stilul ce va fi implementat aici depinde in cea mai mare parte de alegerea personala, de spatiul aflat la dispozitie si de investitia facuta. In majoritatea cazurilor, din multitudinea de stiluri disponibile sunt preferate urmatoarele: cel rustic (pastreaza imaginea rurala a locuintei) si cel modern (imprima functionalitatea si confortul prezente in locuintele de la oras).
Amenajarea unei bai la tara in stil rustic este considerata de multi romani o idee buna, deoarece pastreaza stilul general al locuintei si permite crearea unui spatiu autentic, plin de caldura. Elementele caracteristice acestui stil sunt incorporate prin intermediul paletei de culori si a finisajelor specifice, cu ajutorul pieselor de mobilier si a accesoriilor si prin incorporarea unor materiale naturale si a altor materiale decorative.
In ceea ce priveste paleta de culori sunt recomandate variantele in tonuri naturale si pamantii, nuantele cele mai potrivite fiind bej, gri, verde, maro. Finisajele caracteristice stilului rustic sunt lemnul si piatra, putand fi utilizate si materiale artificiale (gresie si faianta), ce imita materialele naturale (lemn, caramida, piatra naturala). Alte culori care ofera un aspect traditional sunt cele care amintesc de bronzul patinat si de fierul forjat.
Piesele de mobilier ce pot fi asezate aici sunt cele simple, robuste, din lemn sau imitatie de lemn, cu finisare naturala sau cele vopsite in culori deschise. Alte elemente ce ofera imaginea dorita sunt scaunele sau bancile de lemn, cosurile din rachita pentru depozitare, rafturi din scandura si oglinzi cu rame din lemn masiv.
Detaliile decorative completeaza imaginea unei bai rustice. In acest sens pot fi folosite plante de interior plasate in ghivece de lut sau in cosuri de rachita, lumanari parfumate, perdele din fibre naturale si prosoape din bumbac. Iluminatul nu va fi neglijat, acesta oferind functionalitate deplina si stil inconfundabil.
Baile moderne sunt spatii pline de stil, in care tehnologia joaca un rol important pentru atingerea confortului. Acest stil este caracterizat prin linii simple si finisaje elegante, care sa ofere senzatia de lux si de eficienta. Pentru a se atinge aceste deziderate sunt recomandate culorile luminoase, cum ar fi alb, gri deschis, bej sau nuante pastelate, precum si finisaje minimaliste (marmura, gresie lucioasa, vopsea lavabila moderna). O idee buna este reprezentata de folosirea placilor de gresie si de faianta de mari dimensiuni, care ofera un aspect urban si contemporan.
Mobilierul trebuie sa fie functional, sa aiba linii drepte si finisaje lucioase sau mate. Obiectele sanitare recomandate sunt cele cu design minimalist, dotate cu accesorii cromate, cu finisaj lucios sau mat. Tehnologia utilizata trebuie sa fie bine reprezentata prin elemente diverse, precum spoturile luminoase cu LED, oglinda cu iluminare incorporata, cada sau dus cu functie de hidromasaj si difuzoare de mirosuri.
Indiferent de stilul ales, in amenajarea unei camere de baie in casa de la tara este nevoie de urmarirea cu atentie a tuturor detaliilor pentru obtinerea maximului de confort si de eficienta. Printre elementele ce trebuie sa fie luate in calcul in acest sens se numara:
Sursa foto: Shutterstock
In concluzie, amenajarea unei camere de baie in casa de la tara reprezinta o modalitate ideala de a aduce confortul urban in spatiul rustic, plin de liniste. O astfel de investitie poate fi realizata cu ajutorul tehnologiei moderne, care ofera nu doar functionalitate maxima, ci si confort deosebit.
Proiect pentru o baie la tara