Apa calda menajera este un element vital confortului zilnic, prezenta ei fiind obligatorie in casele oamenilor, indiferent de perioada din an. Cu ajutorul apei calde se realizeaza diverse activitati, precum spalatul personal, al rufelor sau al veselei, din aceasta cauza fiind necesara consumarea unor cantitati apreciabile, in functie de numarul de persoane care locuiesc in cladire.
Generarea apei calde menajere este un proces care necesita un consum mare de energie, element care se observa in facturile lunare la utilitati. Avand in vedere acest element, este esentiala alegerea unei metode potrivite de generare a apei calde menajere in cantitati suficiente si la temperaturi corespunzatoare, cu un consum cat mai mic de energie.
Articolul de mai jos ofera informatii utile in vederea alegerii sistemului de incalzire care se preteaza pentru fiecare caz in parte, in functie de bugetul disponibil, de cantitatea de apa consumata si de cheltuielile care sunt implicate. In plus, se va putea consulta o serie de sfaturi utile prin intermediul carora se poate atinge un inalt grad de eficienta in generarea apei calde menajere.
Cuprins:
1. Metode de incalzire a apei menajere
1.1. Criterii pentru alegerea metodei potrivite de incalzire a apei menajere
1.2. Inovatii tehnologice in incalzirea apei menajere
2. Solutii pentru incalzirea apei menajere
2.1. Incalzirea apei cu ajutorul centralei termice
2.2. Incalzirea apei cu boiler sau instant electric
2.3. Incalzirea apei de la soare sau cu energie solara
3. Sfaturi pentru eficientizarea producerii de incalzire a apei menajere
Confortul si eficienta energetica sunt elemente prioritare in ceea ce priveste generarea apei calde menajere. Din aceasta cauza, este nevoie de o trecere de la metodele traditionale ineficiente, la solutii inovatoare si durabile, care, pe de-o parte, sa raspunda nevoilor tuturor membrilor familiei si, pe de alta parte, sa contribuie la reducerea impactului asupra mediului inconjurator. In prezent, evolutia tehnologica este una rapida, bazata pe elemente precum tehnologiile solare si pompele de caldura, ce adauga o nota ecologica producerii de apa calda.
Multe dintre locuintele din Romania nu mai sunt conectate la sisteme centralizate, care ofera apa calda menajera si, din acest motiv, proprietarii sunt nevoiti sa utilizeze metode individuale, care sa produca suficienta apa la o temperatura dorita. In acest sens, pot fi folosite diverse solutii tehnologice, piata fiind abundenta din acest punct de vedere.
Alegerea poate fi una dificila, deoarece preturile variaza foarte mult, de la cateva sute de lei si pana la zeci de mii de lei, acelasi lucru putand fi spus si despre eficienta sistemelor. Conform specialistilor, nu exista sistemul perfect, ci variante potrivite pentru fiecare caz in parte. In unele situatii, se urmareste obtinerea pretului mai mic, pe cand in altele este mai importanta producerea unor cantitati insemnate intr-un timp cat mai scurt.
Printre criteriile cheie ce trebuie sa ghideze decizia se numara:
Producerea de apa calda menajera este o tehnologie care aduce cheltuieli destul de insemnate si, din acest motiv, se fac eforturi sustinute in vederea introducerii unor inovatii tehnologice care sa eficientizeze procesul si, implicit, sa scada pretul facturilor. O alta preocupare este legata de reducerea amprentei de carbon in vederea limitarii efectului de sera si de incalzire a climei globale. Printre noutatile utilizate din ce in ce mai des in aceasta privinta se numara:
Incalzirea apei calde menajere poate fi realizata cu ajutorul diverselor tipuri de solutii, de la sistemele centralizate, prezente inca in unele localitati urbane din Romania si pana la cele individuale, care sunt preferate din ce in ce mai mult, deoarece ofera posibilitatea personalizarii consumului. Din multitudinea de solutii se remarca prin frecventa utilizarii incalzirea apei cu ajutorul centralei termice, folosirea curentului electric prin intermediul unui boiler sau al unui instant si incalzirea solara a apei, varianta tot mai prezenta.
Centralele termice individuale sunt dispozitive intalnite in numeroase locuinte, atat in cazul apartamentelor de bloc, cat si al caselor individuale. Indiferent de combustibilul pe care il consuma (gaze naturale, material lemnos sau curent electric), centralele pot genera si apa calda menajera, pe langa procesul de incalzire a spatiului interior.
Printre avantajele folosirii acestei tehnologii se numara:
Desi centralele termice ofera numeroase beneficii, trebuie sa se tina cont si de unele dezavantaje asociate. Printre aspectele negative se numara:
In cazul in care reteaua de gaze naturale nu este disponibila, poate fi utilizata cu succes varianta generarii apei calde menajere cu ajutorul curentului electric. Aceasta utilitate este prezenta in mai toate casele din Romania, iar achizitia si montarea dispozitivelor electrice de producere a apei calde sunt facile. Dispozitivele electrice de acest fel se impart in doua categorii: boilere si instanturi electrice.
Alegerea dintre cele doua variante se face in functie de nevoile specifice ale gospodariei. Cel mai adesea se tine cont de capacitatea boilerului de a acumula o cantitate mare de apa si de a produce apa calda la preturi accesibile si de posibilitatea ca prin intermediul instantului sa se genereze o cantitate de apa nelimitata, la preturi mai mari.
Ambele variante sunt utile in functie de necesitati, insa in cele mai multe cazuri eficienta sistemelor nu este una maxima, in special in conditiile in care pretul curentului electric este unul ridicat. Exista, totusi, metode de eficientizare a solutiei, utila fiind din acest punct de vedere folosirea unui sistem hibrid, care sa includa si o componenta de incalzire a apei de la soare.
Incalzirea apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare presurizate este o optiune atractiva pentru persoane interesate de implementarea unor solutiii ecologice si economice pe termen lung. Desi este nevoie de o investitie initiala mai mare decat in cazul altor solutii tehnice, reducerea cheltuielilor cu combustibilul pe termen lung face din aceasta varianta una din ce in ce mai cautata datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera utilizatorilor:
Dezavantajele tehnologiei solare sunt legate de investitia initiala insemnata si de necesitatea unui spatiu adecvat de montare a panourilor. Un alt neajuns este cel al dependentei de Soare, sistemele functionand mai putin eficient atunci cand este innorat sau pe parcursul noptii. Totusi, exista elemente tehnologice ce pot fi utilizate in vederea eliminarii neajunsurilor, ca de exemplu prezenta unui boiler care sa acumuleze apa calda pentru folosire atunci cand soarele nu este puternic sau pe timpul noptii.
Producerea de apa calda menajera presupune cheltuirea unei cantitati insemnate de energie, indiferent de tipul acesteia (curent electric, gaze, combustibili solizi). Din aceasta cauza este obligatorie luarea unor masuri care sa permita eficientizarea generarii de apa calda pentru reducerea consumului de energie si a costurilor asociate. In acest sens, sunt disponibile numeroase tipuri de interventii care reduc costurile si nu afecteaza confortul locuitorilor.
Cea mai la indemana metoda este cea a utilizarii energiilor regenerabile, care permit scaderea costurilor pana la valori insignifiante. Exemple in acest sens sunt cele ale montarii panourilor solare, care produc apa calda fara costuri, profitand de energia pe care o emana astrul solar.
Unele persoane evita varianta aceasta, deoarece pornesc de la ideea ca poate fi utilizata doar in perioada anotimpului cald. Lucru partial adevarat, de altfel, deoarece se aplica doar in cazul panourilor solare nepresurizate, care ar putea sa inghete daca temperaturile scad sub valoarea de zero grade. Pentru a evita situatia nedorita, se pot utiliza panourile solare presurizate care folosesc schimbatorul de caldura si care ofera apa calda chiar si pe timpul iernii.
Un alt dispozitiv care eficientizeaza procesul de producere a apei calde menajere este pompa de caldura care are capabilitatea de a extrage energia termica din aer, apa sau pamant si de a o transfera mai apoi sistemului de incalzire a apei. Aceasta optiune are o eficienta energetica ridicata, scazand consumul de energie in mod insemnat.
Rezultate bune se obtin si prin folosirea tehnologiilor de tip SMART ce permit programarea sistemului in asa fel incat sa functioneze doar atunci cand este necesar sau in perioadele de varf energetic, atunci cand preturile la energie sunt mai reduse.
In concluzie, alegerea variantei optime de producere a apei calde menajere trebuie sa ia in calcul eficienta energetica a sistemului, posibilitatea de generare in cantitati suficiente si modul prietenos cu mediul inconjurator al tipului de tehnologie ales.
Sursa foto: unsplash.com