Interesul tot mai crescut al oamenilor pentru echipamentele care utilizeaza energie obtinuta din surse regenerabile a condus la dezvoltarea foarte multor tehnologii care sa usureze acest tip de consum. Astfel, in ultimii ani, au aparut foarte multe sisteme prin care energia solara este exploatata cu eficienta si transformata in energie electrica sau termica. Aceste tehnologii se pot utiliza atat la nivel rezidential, cat si la nivel industrial.
Se folosesc panouri fotovoltaice, care transforma energia furnizata de razele solare in energie electrica, dar si panouri solare pentru apa calda, al caror rol este acela de a prelua caldura generata de razele soarelui cu scopul de a genera caldura, dar si apa calda pentru uz rezidential si industrial. Pentru ca randamentul pe care il dau aceste echipamente sa fie unul bun, este important ca montarea lor sa fie efectuata in mod corect.
De la planificarea atenta, care sa tina cont de documentatia necesara pentru un montaj legal, pana la etapele implicate de procesul de instalare de panouri solare pentru apa calda, fiecare pas este important. In continuare, iti vom prezenta ce tipuri de panouri solare pentru apa calda exista, avantajele si dezavantajele fiecaruia, locurile in care se pot instala si cum se face un montaj de panou solar pe acoperis.
Cuprins
Intr-o perioada in care omenirea se confrunta cu o adevarata criza ecologica, energia solara s-a transformat intr-o solutie deosebit de avantajoasa pentru obtinerea de energie electrica si enerige termica. Cu ajutorul unor echipamente speciale, energia generata de razele soarelui poate fi folosita pentru producerea in regim propriu, la nivel rezidential, a curentului electric, dar si pentru a obtine apa calda.
Panourile solare pentru apa calda si panourile fotovoltaice sunt tehnologii considerate deosebit de eficiente si de ecologice, care folosesc energia solara si o transforma rapid in resursele de care gospodariile, dar si alte medii, au nevoie pentru a putea sa functioneze eficient. Intre cele doua tipuri de panouri, exista cateva diferente pe care le vom dezvolta in continuare.
Panouri solare pentru apa calda vs. panouri fotovoltaice
Atat panourile solare pentru apa calda, cat si panourile fotovoltaice sunt doua dintre cele mai cunoscute tehnologii folosite pentru satisfacerea nevoilor energetice la nivel rezidential. Desi ambele folosesc lumina solara, ca sursa de energie, ele deservesc unor scopuri diferite si au o functionare care difera.
Panourile fotovoltaice
Panourile fotovoltaice sunt denumite, deseori, si panouri solare, iar rolul lor este acela de a transforma lumina solara in electricitate, cu ajutorul celulelor fotovoltaice produse din materiale semiconductoare, precum siliciul. Atunci cand aceste celule sunt atinse de lumina solara, se elibereaza electroni si se creeaza un curent electric care genereaza energie electrica.
Panourile fotovoltaice au ca scop principal, deci, producerea de electricitate. Aceasta se poate folosi pentru alimentarea caselor si cladirilor, dar si pentru a fi vanduta catre reteaua electrica publica. Panourile fotovoltaice se pot folosi oriunde este disponibila lumina solara, indiferent de conditiile de clima sau de altitudine. Panourile fotovoltaice se pot monta pe acoperisuri sau pe sol, dar se pot integra si in fatade sau structuri speciale, cu rol de suport.
Panourile solare pentru apa calda
Panourile solare pentru apa calda sunt cunoscute si sub denumirea de colectoare solare termice si au ca scop principal incalzirea apei folosite in gospodarii sau la nivel industrial. Panourile capteaza energia solara si o folosesc pentru a incalzi un fluid termic. Acesta poate sa conste in apa, dar si in amestec antigel. Apoi, caldura se transfera catre apa de consum sau sistemele de incalzire.
Panourile solare pentru apa calda sunt proiectate sa aiba o excelenta eficienta termica, astfel incat sa furnizeze apa calda in mod constant si cu viteza ridicata, lucru cu importanta majora indeosebi in locuintele si cladirile mari. Apa calda produsa de panourile solare pentru apa calda poate fi folosita pentru dusuri, bai, dar si in diverse procese industriale si la incalzirea piscinelor.
Eficienta panourilor solare pentru apa calda este la cel mai bun nivel atunci cand sunt folosite in conditii de soare stralucitor, iar conditiile meteo nefavorabile, precum zilele innorate pot sa provoace scaderea eficientei panourilor. Exista doua categorii principale de colectoare solare pentru apa calda: presurizate si nepresurizate.
Panouri solare presurizate
Panourile solare presurizate sunt echipamente care dispun de un sistem al carui rol este de mentinere a apei intr-un rezervor sub presiune. Sunt panouri ideale pentru locuintele sau cladirile de dimensiuni mari, deoarece garanteaza o presiune ridicata a apei la robinet, in mod constant. Sistemul de circulatie a apei este unul inchis, astfel ca apa calda este livrata la punctele de utilizare in mod direct, fara a fi necesar un sistem suplimentar de pompare.
Avantajul major al panourilor solare presurizate consta in faptul ca ofera un flux constant de apa calda, la presiune crescuta. Insa instalarea lor este una care prezinta o complexitate mai mare decat cea a panourilor nepresurizate. Despre ce implica un montaj de panou solar nepresurizat si presurizat, vei putea afla mai multe in cele ce urmeaza.
Avantaje panouri solare presurizate
Dezavantaje panouri solare presurizate
Panouri solare nepresurizate
Cunoscute si sub titulatura de panouri solare cu circulatie naturala, aceste panouri nu dispun de sistem de presurizare si isi bazeaza functionarea pe ridicarea apei calde in colector, ca urmare a faptului ca aceasta este mai usoara decat apa rece. In colector, apa calda este inlocuita cu apa rece, din rezervor. Panourile nepresurizate se folosesc in cazul locuintelor mici sau in zonele cu apa calitativa.
Panourile solare nepresurizate presupun o instalare mai simpla, insa au de suferit la nivelul presiunii si temperaturilor, in anumite conditii de utilizare si conditii meteorologice.
Avantaje panouri solare nepresurizate
Dezavantaje panouri solare nepresurizate
Montaj panou solar pentru apa calda – ce implica, pe scurt
Indiferent de tipul lor, o montare de panouri solare pentru apa calda se face urmand cateva etape specifice. In primul rand, trebuie sa decizi daca alegi sa mergi pe varianta de montare a panourilor solare pe acoperis, pe sol sau pe fatada cladirilor. Montarea depinde de orientarea si de inclinatia optima, in vederea captarii unei cantitati cat mai mari de energie solara. De regula, se recomanda orientarea catre sud, la o inclinatie de circa 30 – 45 de grade, raportat la orizontala.
Cand vine vorba despre panouri solare, montajul este foarte important, deoarece poate sa influenteze eficienta sistemului pe termen indelungat. In continuare, vei afla tot ceea ce tine despre panouri solare si montarea lor, pentru a putea sa ai certitudinea ca instalarea panourilor solare pe care vrei sa le folosesti este facuta in mod legal si eficient.
Utilizarea panourilor solare este tot mai comuna si in Romania, iar oamenii aleg sa apeleze la panouri solare pentru apa calda si la panouri fotovoltaice atat la nivel rezidential, cat si la nivel industrial. Folosirea energiei solare pentru a obtine electricitate, caldura sau apa calda conduce la reducerea facturilor de energie, ajuta la conservarea resurselor oferite de mediul inconjurator, diminueaza poluarea si ofera si alte beneficii importante, pe termen lung.
Pentru ca folosirea acestor echipamente sa aiba toate efectele scontate, este important ca procesul de montare de panouri solare presurizate sau instalare panouri solare nepresurizate sa se efectueze in mod corect, urmand un plan bine pus la punct.
Montare panouri solare nepresurizate si presurizate, pas cu pas
Acte necesare pentru montarea de panouri solare in Romania
Pentru a putea sa folosesti sisteme cu panouri solare in Romania, este important sa obtii cateva acte si avize, din partea autoritatilor competente. Iata care sunt documentele esentiale, pentru o astfel de initiativa:
In concluzie, panourile solare pentru apa calda se instaleaza in baza unor procese care trebuie sa fie puse in aplicare de catre specialisti din acest domeniu. Fie ca este vorba despre un montaj de panou solar presurizat sau despre instalarea panourilor nepresurizate, este necesara detinerea unor cunostinte bune in domeniu. Alege panourile de la DBSolar.ro, pentru a avea garantia unui montaj rapid si a unei functionari eficiente si durabile!
Sursa foto: Dbsolar.ro, Pexels.com, Pixabay.com