Fotografie de la Lifeforstock pe Freepik.com
Daca locuiesti la casa si vrei sa fii cat mai aproape de natura, o baie exterioara ar putea fi o idee excelenta pentru a-ti indeplini acest vis. Chiar daca amenajarea unui astfel spatiu in propria curte poate fi o reala provocare, incepand de la materialele utilizate pe parcursul procesului pana la modul in care se face alimentarea cu apa si energie electrica si autorizatiile de care ai nevoie, cu siguranta rezultatul final te va incanta.
Baia exterioara poate fi amenajata dupa bunul plac, adoptand diverse stiluri si, de ce nu, combinand unele dintre acestea pentru a avea spatiul la care visezi. Totusi, atunci cand vine vorba despre alimentarea cu apa si curent, expertii au cateva recomandari pe care le-ai putea aborda pentru proiectul tau. De aceea, in cele ce urmeaza se vor regasi informatii legate de modul in care se poate amenaja un asemenea spatiu, ce stiluri pot fi abordate, unde ar trebui amplasata baia cu dus sau cada si ce beneficii iti ofera un sistem care este “eco-friendly”.
Cuprins:
Fotografie de la Taryn Elliott pe Pexels.com
Daca ai avut sau ai in plan sa iti amenajezi o baie exterioara dupa propriile gusturi, trebuie sa cunosti cum ar trebui sa indeplinesti acest obiectiv, dar si ce elemente pot fi integrate. Exista o multitudine de idei de dus pentru gradina care pot fi abordate, chiar imprumutand diverse elemente din stiluri diferite. Atunci cand alegi sa faci o astfel de schimbare in propria gradina, ar fi ideal sa urmezi sfaturile pe care le ofera specialistii in domeniu.
Fotografie de la Ata Ebem pe Pexels.com
O baie exterioara poate reprezenta spatiul de relaxare de care ai nevoie chiar la tine acasa. De altfel, poate fi interpretat ca un loc in care sa te simti bine si sa ai parte de liniste si intimitate. In acest sens, exista cateva elemente care ar putea fi integrate. Amenajarea unui dus afara poate include un paravan decorativ sau chiar un perete despartitor, care sa nu permita ochilor curiosilor sa priveasca mai mult decat este cazul. La momentul actual, amenajarea unei bai exterioare a devenit o practica aleasa de multe persoane care detin o proprietate cu spatiu generos, fiind ideala pentru zilele insorite de vara, dar si pentru momentele cand se doreste o zona SPA direct acasa.
Fotografie de la Maria Orlova pe Pexels.com
Un dus in curte implica atentie la mai multe detalii, cum ar fi zona in care este amplasat sau materialele utilizate pentru amenajare si, implicit, decoratiunile care vor fi asezate in spatiul destinat relaxarii.
Exista o multitudine de idei ce pot fi abordate in vederea amenajarii unui dus de exterior. Printre acestea se numara si stilul rustic. Este un stil adoptat de multe persoane care locuiesc la curte, tocmai pentru a fi cat mai aproape de natura. Integrarea elementelor naturale poate aduce relaxare si, utilizand nuante cat mai placute ochiului, se poate crea un tablou armonios.
Fotografie de la Kevin Villavicencio Hernandez pe Pexels.com
O baie exterioara rustica trebuie sa aiba, printre altele, elemente fabricate din lemn. De exemplu, poti amenaja o baie in gradina pe o platforma din lemn masiv, care sa iti ofere stabilitate. De asemenea, poti opta pentru pergole din lemn sau un paravan care sa ofere intimitatea de care ai nevoie. Pentru a fi cat mai aproape de natura, paravanul din lemn poate fi decorat cu diverse plante care iubesc umiditatea. Acestea vor ajuta la scaderea gradului de umiditate din zona respectiva, mai ales daca va fi amplasata si o cada.
In procesul de amenajare a unui dus de gradina, asigura-te ca ai suficienta lumina. Acest aspect poate fi indeplinit prin montarea unor pereti din sticla. Pentru un plus de intimitate, poti alege pereti din sticla mata. Ideal ar fi ca dusul sa fie amenajat pe o platforma lemnoasa, iar atentia trebuie sa fie indreptata catre scurgere. Apa din dus sau din cada trebuie sa treaca printr-un sistem de scurgere conectat la canalul central.
Fotografie de la Criativa Pix Fotografia pe Pexels.com
Pe langa toate aceste aspecte, ar fi ideal sa se monteze in zona respectiva un mic raft din lemn ignifug pentru a depozita diverse obiecte personale, precum prosoape, betisoare parfumate pentru relaxare, spumant pentru baie sau sare de baie. Totodata, pentru o conexiune apropiata cu natura, dar si pentru a transforma spatiul respectiv intr-unul foarte primitor, pot fi amplasate ghivece cu plante in jurul cazii sau dusului.
In acelasi timp, se poate combina stilul rustic cu boho. De exemplu, se pot monta perdele din dantela pe paravanul din lemn, care ofera intimitate persoanei ce se relaxeaza in cada din gradina.
Fotografie de la Mariam Antadze pe Pexels.com
In conditiile in care alegi sa adopti un stil minimalist, atunci trebuie sa stii ca se pune accentul pe simplitate si gust. Asa cum ii spune si numele, minimalismul include cat mai putine elemente, dar si o paleta de culori nu foarte bogata. Pentru acest stil se pot utiliza cazile ovale albe, cu picioare din bronz. Cada poate fi amplasata pe o podea din beton sau lemn, acoperita cu bucati de marmura stil “marble”, pentru un efect de nota zece. Paravanul poate fi constituit dintr-un perete natural cu muschi si plante mici carora le place umiditatea.
Fotografie de la William LeMond pe Pexels.com
Daca esti o persoana careia ii place foarte mult intimitatea, atunci poti lua in calcul varianta procesului de amenajare pentru o baie de vara intr-un foisor. Primul pas pe care il vei face reprezinta amenajarea foisorului in sine. Pentru amenajarea foisorului vei avea nevoie de o autorizatie, asa cum prevede legea. Apoi, dupa ce foisorul este construit si are fundatie, care reprezinta un pas important pentru stabilitatea elementelor din baie, nu iti mai ramane decat sa il amenajezi dupa bunul plac. Specialistii de design interior recomanda sa nu incarci prea mult spatiul, asadar trebuie sa amplasezi obiecte cat mai putine. O cada cu hidromasaj sau jacuzzi, ori un dus cu perete din sticla pot fi cateva dintre ideile pe care le poti aborda.
Pe langa toate aceste elemente, poti integra un lavoar cu blat din marmura si un vas de toaleta, dar si un raft unde sa iti depozitezi lucrurile personale pentru relaxare si igiena. De asemenea, asigura-te ca spatiul are sistem de aerisire, fie el natural sau nu, pentru a nu te confrunta cu o umiditate crescuta. Insa, pe langa toate aceste aspecte, trebuie sa iei in calcul autorizatiile de care ai nevoie pentru amenajarea unui dus exterior sau a unei bai, dar si modul in care se face racordarea la canalizare, apa rece si calda.
Fotografie de la Taryn Elliott pe Pexels.com
Atunci cand vine vorba despre amenajarea unui dus in gradina, exista si alte aspecte care trebuie sa fie luate in considerare. In primul rand, daca este vorba despre amenajarea unui foisor in care va fi cada, dusul sau spatiul destinat relaxarii, atunci trebuie sa iei in considerare o autorizatie in acest sens. Legea 50/1991 a fost actualizata, iar acum foisorul care are fundatie trebuie sa primeasca autorizatie de construire, precum oricare alta anexa cu fundatie, chiar daca este considerata o constructie provizorie.
Fotografie de la Amanda Ferreira pe Pexels.com
In vederea construirii unui astfel de spatiu, trebuie sa fie depusa o cerere la Biroul de Urbanism al primariei de domiciliu. Trebuie sa specifici toate detaliile catre autoritati, precum spatiul pe care doresti sa il utilizezi pentru constructie, cat de mare va fi si ce va contine. Apoi, dupa ce vei intra in posesia autorizatiei, trebuie sa consulti serviciile unui proiectant. Este necesara viza de la primarie si abia dupa aceea te poti apuca de treaba. Poate exista si posibilitatea ca reprezentantii primariei sa nu iti ceara autorizatie pentru o asemenea constructie, in conditiile in care spatiul se amenajeaza fara fundatie.
Fotografie de la Jonathan Borba pe Pexels.com
Este important sa verifici legislatia locala pentru a determina daca este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie pentru proiectul tau.
Referitor la spatiul de amplasare, baia exterioara poate fi amenajata chiar in spatele casei, insa trebuie sa ai grija la tipologia de sol. Nu crea un dus in aer liber, daca zona este nisipoasa sau mlastinoasa. In caz contrar, risti ca elementele montate sa fie distruse, daca pamantul se va surpa.
Pe de alta parte, trebuie sa acorzi o atentie sporita si la materialele din care va fi construit foisorul, pentru amenajarea unei bai. Lemnul, piatra sau metalul sunt la mare cautare, iar acestea sunt alese in functie de utilitate, necesitate si de stilul dorit.
Fotografie de la Bruno Cervera pe Pexels.com
Pe langa aspectele ce tin de legislatie pentru amenajarea unui dus in curte, trebuie sa iei in calcul si modul in care se va face racordarea la apa, dar si scurgerea, care este foarte importanta. Asigura-te ca ai un sistem de scurgere perfect functional, iar apa utilizata la dus, cada sau la grupul sanitar se va scurge direct in canalizare.
Fotografie de Mel Elías pe Unsplash.com
Fotografie de la Max Rahubovskiy pe Pexels.com
Pentru a face o baie afara, trebuie sa iei in calcul alegerea unui sistem performant pentru incalzirea apei, astfel incat sa fie cat mai fiabil si profitabil, dar, in acelasi timp, si unul prietenos cu natura. In acest sens, poti apela cu incredere la sfaturile si ajutorul unor specialisti in domeniu pentru integrarea in amenajarea unui dus pe terasa a unui sistem profesional de panouri solare presurizate.
In cadrul unui proiect de amenajare a unui dus in gradina, cel mai economic sistem pentru apa calda este cel bazat pe panouri solare. Avantajul cert al panourilor solare presurizate este dat si de faptul ca aceste tipuri de sisteme, daca sunt instalate corect din punct de vedere tehnic, pot functiona pe toata durata anului, inclusiv iarna. Pot fi instalate direct la sol, iar presiunea apei calde obtinute este egala si este data de presiunea apei reci de la magistrala de alimentare cu apa curenta la care te vei racorda.
Fotografie de Ultimate Safaris Namibia pe Unsplash.com
Daca spatiul cu destinatia baie in curte este unul amenajat corespunzator, cu o fundatie si o structura solida, si crezi ca vei utiliza acest mic SPA preponderent pe parcursul verii, poti lua in calcul instalarea si folosirea unui sistem de panouri solare pentru apa calda. Aceste tipuri de panouri nepresurizate sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, dar trebuie sa ai in vedere si o serie de conditii tehnice de exploatare, prin faptul ca presiunea apei calde este data de inaltimea la care sunt montate panourile.
Fotografie de Polina Kuzovkova pe Unsplash.com
In functie de tipologia constructiei tale dedicata pentru amenajarea unor dusuri exterioare, este posibil ca sistemul de alimentare cu apa calda prin panouri nepresurizate sa necesite chiar si instalarea unei pompe suplimentare pentru asigurarea debitului necesar in utilizare.
Indiferent de tipul de panouri solare pentru apa calda pe care il vei aborda, fie ca sunt panouri presurizate, fie ca sunt cele nepresurizate, acestea aduc un plus de valoare si prin economiile la facturile pentru plata energiei electrice, spre deosebire de situatia in care ai folosi un boiler electric. De altfel, ai putea fi scutit si de alte plati pentru surse de energie provenite prin consumul de gaze naturale, GPL, lemne, peleti sau altele.
Asadar, atunci cand doresti sa iti amenajezi o baie exterioara, ar fi ideal sa iei in considerare toate elementele, de la materialele utilizate pana la modul in care se va face alimentarea cu apa, pentru a obtine un spatiu modern si functional.