Fotografie de Pixabay pe Pexels.com
Din ce in ce mai multe persoane care locuiesc la casa incep sa valorifice spatiul exterior si sa il transforme in oaze de relaxare sau, din contra, in zone de distractie cu prietenii. Unii aleg sa isi construiasca piscine, altii se orienteaza catre zone de grill sau terase confortabile. Mai exista si o categorie de persoane care iubesc sa isi adune prietenii la povesti si isi amenajeaza un adevarat bar in curtea din spate.
Daca te regasesti si tu printre ei, ai ajuns unde trebuie pentru ca urmeaza sa afli cum decurge un astfel de proces inedit de amenajare a gradinii, la ce sa fii atent si cum sa gasesti echilibrul dintre functionalitate si estetica. Iar daca te gandesti sa deschizi un bar intr-o curte sau gradina, se aplica aceleasi informatii sau idei, cu mentiunea ca o afacere implica si partea legala – ne referim aici la autorizatie de functionare si alte documente emise de diverse institutii ale statului. In cele ce urmeaza nu vei afla despre birocratie, ci mai degraba despre aspectele estetice si functionale ale amenajarii unui bar intr-un spatiu exterior, indiferent daca va fi folosit in scop personal sau comercial, prin vanzarea de bauturi alcoolice si non-alcoolice.
Cuprins:
1. Barul din gradina – cum planifici un astfel de proces de amenajare?
2. Bar si terasa de exterior – idei si sfaturi de amenajare in functie de spatiul disponibil
2.1. Bar din lemn pentru terasa – unde il amplasezi intr-o gradina spatioasa?
2.2. Mini bar de gradina – ideal pentru zonele exterioare de mici dimensiuni
2.3. Barul in aer liber – cum il integrezi intr-o terasa deja construita?
3. Bar de gradina – solutii de eficientizare a costurilor
Fotografie de Wirestock pe Freepik.com
Fotografie de Summer Warren pe Unsplash.com
Daca iti surade ideea unui bar in curte, cel mai probabil inca nu stii de ce sa te apuci si cum sa te organizezi pentru a planifica acest proces intr-un mod cat mai eficient. E usor sa construiesti o terasa exterioara, un foisor sau o piscina, dar cand vine vorba de bar, lucrurile sunt mai complicate pentru ca trebuie sa te gandesti nu doar la amplasarea sa, ci si la functionalitate – ai nevoie de apa curenta, de prize pentru aparatele electrice si electrocasnice, de spatii de depozitare etc.
Exista cateva etape pe care ar trebui sa le urmezi atunci cand vrei sa amenajezi un bar in gradina din spatele casei:
1. Stabileste un buget
Daca in cazul unui bar comercial, bugetul ar trebui sa fie mai mare si mai complex, in cazul unui bar pe care il amenajezi in propria curte lucrurile ar trebui sa fie mai simple. In stabilirea bugetului trebuie sa iei in considerare:
2. Stabilirea locatiei perfecte pentru barul de afara
In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, poti opta pentru amplasarea barului intr-un colt linistit, departe de forfota din casa, il poti integra in terasa exterioara a casei sau il poti construi intr-o zona centrala, care iese in evidenta.
Fotografie de ArtHouse Studio pe Pexels.com
3. Designul barului
Designul barului de exterior tine mai mult de preferintele personale. Unii aleg sa construiasca un bar rustic, din materiale recuperate si mult lemn, altii opteaza pentru un bar modern, cu multe functionalitati inteligente. Bineinteles, in construirea barului trebuie sa tii cont si de stilul gradinii tale – daca ai o gradina plina cu flori, poate un bar din caramizi, piatra sau lemn s-ar potrivi mai bine decat unul din materiale moderne.
Nu uita sa iei in considerare si alte aspecte in momentul in care proiectezi barul – spre exemplu, unde vor sta prietenii tai in timp ce tu vei pregati bauturile? Poti opta pentru un bar lung cu scaune pe care pot sta sau poti construi in jurul barului o mini-terasa cu mese si scaune sau canapele confortabile. Important este sa tii cont atat de nevoile tale, cat si de modul in care planuiesti sa folosesti acest bar.
4. Functionalitati si utilitati
Barurile exterioare, care nu sunt integrate in terase sau bucatarii de vara, au nevoie de apa curenta si de electricitate pentru a functiona. Va trebui sa speli paharele sau ustensilele cu care prepari cocktailurile, va trebui sa folosesti storcatorul de fructe pentru a obtine suc de portocale sau aparatul de gheata, deci apa si curentul sunt doua elemente pe care nu le poti trece cu vederea. Sigur ca poti renunta la ele, insa atunci nu ar mai fi un bar cu adevarat, ci doar o zona in care vei putea servi bauturi. Chiar daca aceste functionalitati implica costuri mai mari, exista si modalitati prin care, pe termen lung, poti amortiza aceste cheltuieli – te-ai gandit sa folosesti panouri solare pentru generarea energiei electrice si a apei calde? Vom vorbi si despre aceasta solutie de eficientizare a costurilor la momentul potrivit.
5. Ambianta si decor
Functionalitatile sunt importante, dar la fel si ambianta si decorul spatiului. Unul dintre avantajele barului este intimitatea, iar daca vrei ca serile petrecute cu prietenii la barul din curte sa fie memorabile, ar fi bine sa construiesti in jurul sau o ambianta placuta si relaxanta. Daca barul este in aer liber, in mijlocul gradinii, poti alege niste luminite suspendate deasupra barului, un sistem audio sau chiar un proiector in fata caruia sa va pierdeti serile de vara. Iar daca vorbim de un bar acoperit, poti folosi peretii pentru a-ti exprima personalitatea.
Fotografie de Kenny Kuo pe Unsplash.com
Fotografie de KRiemer pe Pixabay.com
Este important ca in amenajarea barului in aer liber sa tii cont in primul rand de spatiul pe care il ai disponibil, dar si de accesul la utilitati.
Indiferent daca ai o curte spatioasa sau, din contra, de mici dimensiuni, cu siguranta vei gasi solutia potrivita pentru a integra barul la care visezi atat de mult.
Fotografie de Freepik pe Freepik.com
Intr-o gradina spatioasa poti amplasa barul oriunde. Il poti construi in continuarea terasei sau, din contra, il poti construi intr-un colt opus, pentru a avea si mai multa intimitate. Il poti amplasa chiar si in centrul gradinii daca vrei sa ai o zona vedeta, care va atrage atentia tuturor. Daca totusi dispui de un spatiu mai mare, ar fi pacat sa nu profiti de acest lucru si sa construiesti un bar in adevaratul sens al cuvantului, cu mese si scaune la care sa se adune prietenii in serile de vara sau familia la ocaziile speciale. Mesele pot fi protejate de pergole sau umbrele pentru zilele cu vreme rea, insa poti lua in considerare inchiderea barului daca vrei sa te bucuri de acest spatiu inclusiv in sezonul rece.
Fotografie de topntp26 pe Freepik.com
In cazul gradinilor de dimensiuni mici, amplasarea corecta a barului poate fi o adevarata provocare. In aceasta situatie iti recomandam sa te gandesti la integrarea sa in cadrul bucatariei de vara, daca ai asa ceva. Iti vei simplifica foarte mult munca pentru ca vei avea nevoie doar de un bar propriu-zis, pe care il poti cumpara sau il poti construi tu din lemn sau chiar paleti reciclati (daca optezi pentru o constructie de la zero, nu uita sa tratezi lemnul cu lac si alte solutii, mai ales daca acesta va fi expus la soare, zapada sau ploaie).
Daca nu ai o bucatarie de vara, te poti gandi la integrarea barului in terasa (situatie exemplificata mai jos) sau pentru construirea sa intr-o zona in care nu incurci traficul in gradina. Rezuma-te doar la bar si cateva scaune de bar pentru a nu ocupa prea mult spatiu din curtea si asa mica. Iar daca te gandesti sa inviti mai multi prieteni, poti pune in jurul barului paturi de picnic si iti garantam ca toata lumea se va simti bine. Pana la urma, barurile si cocktailurile sunt vedetele, nu scaunele.
Fotografie de Jez Timms pe Unsplash.com
Fotografie de Anshu A pe Unsplash.com
Fotografie de pikisuperstar pe Freepik
Fotografie de Austin Distel pe Unsplash.com
Cea mai simpla modalitate de a avea un bar in curte este sa il integrezi intr-o terasa care este deja construita. Vorbim de cele mai multe ori de acele terase pe care poti iesi dimineata pentru a-ti savura cafeaua.
Te-ai gandit cum ar fi sa te bucuri seara si de un pahar de vin sau de un cocktail pe aceeasi terasa, langa bar? Daca alegi aceasta varianta, nu vei mai avea nevoie nici macar de instalatii de apa sau de electricitate, mai ales daca ai bucataria aproape.
Constructia unui bar de gradina poate implica uneori costuri mari, dar, din fericire, exista si modalitati prin care poti economisi bani, chiar si pe termen lung. Una dintre ele am mentionat-o deja – panourile solare. Aceasta solutie este excelenta nu doar in cazul unui bar pe care il folosesti in scop propriu, ci mai ales in cazul unuia pe care planuiesti sa il utilizezi in mod comercial. In functie de numarul de clienti (sau de prieteni) si de volumul de apa pe care estimezi ca il vei folosi in barul din gradina poti folosi panouri solare pentru apa calda pentru a reduce costurile, dar si pentru a-ti transforma activitatea intr-una eco-friendly. Panourile solare au multiple avantaje, iar daca te gandesti sa le folosesti pentru barul tau din gradina, de ce sa nu extinzi acest avantaj si la nivelul locuintei tale? Poti alege panouri solare presurizate daca nu ai la dispozitie prea mult spatiu – acestea pot fi amplasate in gradina sau chiar pe acoperisul casei, sunt compacte, nu necesita intretinere si, cel mai important, functioneaza pe toata perioada anului.
Pe langa folosirea panourilor solare pentru incalzirea apei sau pentru generarea energiei electrice, pentru aparatele electrocasnice sau luminile pe care intentionezi sa le folosesti pentru bar, mai exista si alte solutii pentru diminuarea costurilor din prima faza. Iata cateva dintre ele:
In concluzie, amenajarea unui bar in curtea casei tale poate fi un proces provocator, insa daca stii exact ce iti doresti si planifici corect, lucrurile vor merge in realitate mult mai usor. Daca ai in vedere deschiderea unui bar in scop comercial, poti lua in considerare sfaturile de mai sus, dar nu uita nici de partea legislativa, mai ales daca vrei un bar inchis, construit de la zero, situatie in care vei avea nevoie de o autorizatie de constructie. Opteaza pentru panouri solare pentru apa calda, extrem de utile pentru orice persoana care locuieste la casa, mai ales daca vrei sa faci economii la consumul de energie electrica necesara pentru a incalzi apa dintr-un boiler.