Fotografie de FH pe Pexels.com
O bucatarie de vara a devenit foarte populara, multi oameni petrecandu-si mare parte din anotimpul cald in aceste spatii exterioare. Dupa cum ii spune si numele, acest tip de constructie nu este pretabil pentru a fi locuit iarna, fiind doar o anexa utila atunci cand este cald. Cui nu ii plac serile in care gatesti afara inconjurat de prieteni, alaturi de un pahar cu o bautura rafinata? Descopera in continuare cum poti sa iti faci propria ta bucatarie de vara care sa se muleze pe nevoile si personalitatea ta!
Cuprins:
Chiar daca poate parea o bataie de cap mai mare, este cel mai bine daca poti sa iti construiesti bucataria de vara de la zero. De ce? Pentru ca ai toata libertatea de a o compartimenta si amenaja asa cum iti doresti. Si, din fericire, exista foarte multe idei de amenajare pentru o bucatarie afara. Dar sa incepem cu inceputul, si anume cu construirea ei. Multa lume se descurajeaza cand vine vorba de construirea unei astfel de anexe deoarece isi imagineaza ca este un proces lung si costisitor cu actele necesare. Insa lucrurile s-au mai schimbat intre timp, iar statul a reglementat mult mai bine aceste aspecte.
Fotografie de 3844328 pe Pixabay.com
In 2023, Guvernul Romaniei a aprobat un nou Cod pentru urbanism si constructii in legatura cu amenajarea teritoriilor. Partea cea mai buna este ca nu mai ai nevoie de autorizatie de constructie de la Primarie pentru construirea de garaje, pergole, terase acoperite sau bucatarii de vara (cu o suprafata de maximum 50 de metri patrati). Practic, trebuie doar sa notifici primaria in legatura cu intentia de a construi aceste tipuri de anexe si te poti apuca de treaba, fara sa mai fie nevoie sa obtii o autorizatie de constructie care dureaza foarte mult.
Mai mult, conform noii legi, poti construi in mediul rural locuinte pentru uzul propriu care dispun doar de parter, fara etaj si subsol, cu o suprafata de pana la 150 de metri patrati doar pe baza unui proiect. Daca te ingrijoreaza proiectul, afla ca poti fie sa contractezi specialisti care sa ti-l intocmeasca, fie sa apelezi la autoritatile locale, care iti pot oferi proiecte standard gata facute de ei.
In cazul in care ai deja o constructie mai veche la tara, o poti modifica sau ii poti da o intrebuintare noua ca bucatarie de vara, tot fara a fi nevoie de autorizatie de constructie. Totusi, daca ai nelamuriri in ceea ce priveste actele, este recomandat sa apelezi la un specialist pentru a fi sigur ca totul este legal si conform reglementarilor din zona in care locuiesti tu sau unde intentionezi sa amplasezi noua ta bucatarie de vara.
Fotografie de freepik pe Freepik.com
Dupa lamurirea aspectelor legate de autorizatii si proiecte pentru constructia unei bucatarii de vara, este timpul sa treci la partea practica. In cazul in care doresti sa apelezi la o echipa de profesionisti pentru a te ajuta cu constructia, nu este nevoie sa te documentezi atat de in detaliu. Insa, daca doresti sa fie un proiect pe care o sa il realizezi cu mana ta, este foarte important sa iei in calcul urmatoarele aspecte inainte sa treci la treaba.
Amplasarea bucatariei de vara
In functie de spatiul pe care il ai disponibil, trebuie sa te gandesti la locul unde vei amplasa viitoarea bucatarie de vara. Din fericire, exista mai multe tipuri de bucatarii pe care le poti lua in calcul, mai ales ca viitoarea constructie trebuie sa se muleze pe nevoile tale. Un aspect important la care trebuie sa te gandesti este si racordarea la utilitati. Daca doresti sa racordezi noua bucatarie la reteaua de apa si curent, atunci trebuie sa verifici ce acte sunt necesare in zona ta. Din fericire exista și numeroase solutii ecologice si alternative pe care le poti folosi, cum ar fi panourile solare pentru apa calda sau panourile solare presurizate. Inainte de afla mai multe despre acestea, iata cateva informatii si idei de amenajare a bucatariei de vara.
Aceasta forma este potrivita daca nu ai foarte mult spatiu in curtea sau gradina ta si nu stii care e cel mai bun mod de amenajare a bucatariei exterioare. O poti lipi de un perete al casei sau de un gard pe care il ai deja si, astfel, economisesti spatiu. Latura mica a literei L poate fi reprezentata de masa sau foisorul unde veti sta si servi masa sau de un loc de joaca pentru copii, de exemplu. In plus, amenajarea in aceasta forma iti permite sa folosesti multa mobila rectangulara, ceea ce ajuta la compartimentarea inteligenta a spatiului.
Similara cu un foisor, o bucatarie de vara rotunda nu ofera o compartimentare foarte buna, dar este un compromis bun de facut daca doresti sa pui mai mult accent pe partea estetica. Gandeste-te ca nu trebuie sa ai foarte multa mobila in ea, asadar vei avea nevoie doar de strictul necesar pentru a pregati o masa rapida. In principiu, bucataria de vara nu este racordata la reteaua de apa sau curent, de aceea nu ai nevoie de foarte multe aparate si mobila in ea.
Fotografie de davindersangha1 pe Pixabay.com
Adesea, nu este nevoie nici macar sa inchizi bucataria de vara, ci doar sa o acoperi pentru a o putea folosi si atunci cand vremea nu este atat de grozava. Daca ai o bucatarie de vara patrata, asa cum este cel mai des intalnit, insa nu simti nevoia sa o inchizi si sa pui o usa, poti lasa spatiul deschis si il poti marca cu o gresie pentru a delimita spatiul.
Indiferent de tipul de bucatarie pe care il alegi, este important sa nu o amplasezi foarte departe de casa sau de locul de luat masa. Imagineaza-ti ca va trebui sa aduci alimentele din casa acolo si apoi sa duci mancarea pregatita pe masa.
Fotografie de freepik pe Freepik.com
Ce este esential pentru bucataria de vara
Gandeste-te ca ai deja o bucatarie normala complet utilata in casa. Chiar ai nevoie de toate aparatele in dublu exemplar pentru bucataria ta de vara? In majoritatea cazurilor, acest lucru nu este necesar. Bineinteles, ai libertatea de a-ti face bucataria de vara cat de luxoasa sau de simpla iti doresti, dar in orice caz este esential sa faci o lista cu obiectele de care nu te poti lipsi inainte sa te apuci de construit. Iata o lista preliminara cu tot ce trebuie sa iei in calcul:
– Cuptor/ plita/ gratar – acestea sunt esentiale pentru prepararea termica a mancarurilor pe care le vei gati afara. Bineinteles, nu toate sunt necesare, insa vei avea nevoie de cel putin unul dintre ele.
– Frigider – frigiderul nu este obligatoriu, atata timp cat detii unul in bucataria uzuala. Insa, cu siguranta, un mini frigider iti va fi de mare folos in bucataria de vara.
– Loc de depozitare – fie ca este vorba de dulapuri suspendate sau un singur dulap unde poti tine ustensilele de care ai nevoie, trebuie sa te gandesti si la spatiul de depozitare. Din nou, acesta poate fi mai mic sau mai mare, in functie de cat planuiesti sa gatesti acolo, cat de des vei avea invitati etc. Unii oameni aleg sa petreaca toata vara in bucataria de afara, iar in acest caz este nevoie de mult spatiu de depozitare, pentru o folosire intensa.
– Chiuveta – avand in vedere ca vei gati aici, vei avea nevoie sa speli alimentele si sa te speli pe maini des, de aceea este important sa iei in calcul si o amplasare a unei chiuvete.
– Blatul – pentru bucataria exterioara, vei avea nevoie si de un spatiu de lucru suficient de mare pentru a pregati mesele.
Fotografie de ROMAN ODINTSOV pe Pexels.com
Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com
Construirea bucatariei de vara pas cu pas
Dupa ce ai planificat toate aceste lucruri, este momentul sa te apuci de construit. Pasii urmatori sunt esentiali pentru orice constructie, oricat de mare sau mica, insa va trebuie sa-i ajustezi in functie de complexitatea spatiului pe care ti-l doresti.
1. Pregatirea bazei
Indiferent de tipul constructiei, este important sa tii cont de baza pe care o vei amplasa. Aceasta trebuie sa fie uscata, nivelata si stabila. Daca nu ai deja nimic disponibil, va trebui sa creezi fundatia de la zero. Ia in calcul faptul ca baza va trebui sa suporte greutati destul de mari, prin urmare trebuie sa fie solida.
2. Racordarea la utilitati
Aceasta etapa este deosebit de importanta pentru o buna functionalitate a bucatariei tale de vara. Prima si cea mai usoara optiune este sa te racordezi la reteaua publica de apa si curent, daca este disponibila in zona ta. Ia in calcul insa faptul ca vor trebui trase fire si tevi si, de multe ori, trebuie sa obtii autorizatie pentru acest lucru.
A doua optiune este sa mergi pe variante ecologice, preferate de cei care locuiesc in zone indepartate de orase si nu numai. In ultimii ani, au devenit din ce in ce mai populare panourile solare pentru apa calda. Sunt foarte convenabile, investitia se amortizeaza relativ repede si sunt preferatele oamenilor pentru independenta pe care le-o ofera. Pentru o familie restransa, acestea pot furniza necesarul zilnic de apa calda cu un minimum de efort. Un alt avantaj este faptul ca pot fi amplasate aproape oriunde, pe acoperisul casei, direct pe sol, pe terasa sau in gradina etc.
Poti alege panourile solare in functie de numarul de membri ai familiei si de nevoile voastre. De exemplu, poti cumpara panouri solare presurizate (care continua sa functioneze chiar daca unul dintre tuburi se sparge) cu o capacitate de 100, 150 sau chiar 200 de litri. Exista o multime de optiuni, inclusiv panouri rezistente la grindina, izolate cu spuma, care nu folosesc energie electrica etc.
3. Construieste structura
Plecand de la ideea de amenajare a unei bucatarii pe terasa sau afara, structura care trebuie construita este destul de simpla. Poti crea una din lemn, BCA sau din ciment, in functie de bugetul si de nevoile tale. Daca mergi pe optiunea unei bucatarii deschise, nu este necesar sa ai patru pereti, ci te poti rezuma la trei. Sau daca lipesti bucataria de vara de o alta constructie, din nou nu este necesar sa construiesti toti peretii.
4. Monteaza mobila, blaturile si electrocasnicele
Usor, usor te apropii de amenajarea completa a bucatariei de vara, ajungand la momentul in care trebuie sa montezi mobila si blaturile. Fie ca sunt noi sau refolosesti unele pe care le aveai deja, este timpul sa montezi dulapurile suspendate sau spatiile de depozitare pe care le vei folosi. Pune la locul lor si blaturile pe care vei gati, care pot fi, de asemenea, noi sau folosite. Totusi, avand in vedere ca vor fi folosite la exterior, este recomandat sa fie realizate din materiale rezistente la umiditate si intemperii. Tot acum este ideal sa plasezi si electrocasnicele la locurile lor.
5. Creeaza locul de luat masa
Ultimul pas este si cel mai distractiv: te poti apuca de amenajarea bucatariei de vara dupa gustul tau. Delimiteaza locul unde tu si prietenii tai veti lua masa, adu scaune, vesela si alte lucruri necesare. Poti amenaja chiar si un spatiu pentru depozitat bauturi, carti sau jocuri de societate.
Fotografie de Analogicus pe Pixabay.com
La fel ca oricare alta zona a casei, si bucataria de vara merita atentie si grija in alegerea stilului potrivit. In cele ce urmeaza, vei vedea cateva sugestii de design pentru o bucatarie exterioara, insa nu trebuie sa te limitezi la acestea. Poti alege sa continui decorul interior pe care l-ai ales pentru casa ta sau te poti lasa purtat de propria creativitate, asortand mobila si celelalte obiecte asa cum iti doresti.
Bucatarie in culori nude
Fotografie de toddpharistx pe Pixabay.com
Culorile nude sunt adesea linistitoare si dau o stare de bine. In decorul interior (sau exterior) sunt asociate cel mai adesea cu materiale naturale precum piatra si lemnul. Placile de gresie nude sunt de asemenea o alegere buna si de durata.
Fotografie de allisongillett pe Pixabay.com
Bucatarie in culori vii
Avand in vedere ca spatiul pe care il decorezi se afla afara, este foarte potrivit sa alegi culori vii in design. Alege lemn rosiatic, scaune in culori indraznete si accesorii colorate (pernute, tablouri, statuete decorative). Un truc excelent in cazul in care folosesti mobila mai veche pentru a decora bucataria de vara este sa o vopsesti in nuante diferite, astfel ii vei da un suflu nou si te vei putea bucura de ea multi ani de acum inainte.
Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com
Bucatarie din basme
Pentru un cadru feeric, incearca sa incluzi cat mai multe plante in design-ul tau. Adauga cateva lampi principale, plus siraguri de lumini discrete, mobila din fier forjat si ai tot ce iti trebuie pentru o seara magica afara!
Fotografie de Maria Orlova pe Pexels.com
Bucatarie in stil modern
Din ideile de amenajare ale unei bucatarii de vara, nu poate lipsi stilul modern. Daca doresti sa mergi pe aceasta varianta, trebuie sa alegi cat mai multa sticla si cat mai mult metal in decorul bucatariei tale de vara. Nu uita nici de electrocasnice sau gratare/plite din inox pentru a completa look-ul modern sau futurist.
Fotografie de Connoman pe Pixabay.com
Asadar, acum ai toate informatiile necesare pentru a-ti construi de la zero si amenaja propria bucatarie de vara. Trebuie doar sa tii seama de nevoile tale individuale, precum si de resursele de care dispui: timp, bani si spatiu. In acest fel, vei obtine un loc confortabil si placut pentru a petrece timp in sezonul cald.