Metodele de obtinere a energiei electrice intr-o maniera care sa protejeze atat mediul inconjurator, cat si bugetul consumatorilor se bucura de o popularitate tot mai mare. Un tip special de energie, care poate fi cu usurinta gestionat in favoarea oamenilor, este energia solara. Sistemele care apeleaza la panouri fotovoltaice pentru a transforma lumina generata de soare in energie electrica sunt tot mai cautate inclusiv de catre consumatorii casnici. Acestea presupun o investitie initiala care se poate transforma intr-una foarte inspirata, daca este facuta in mod corect.
Pe site-ul nostru poti gasi fotovoltaice si componente, inclusiv invertoare. Acestea sunt printre cele mai importante componente ale unui sistem de fructificare a energiei solare. Tocmai de aceea, trebuie sa le cunosti particularitatile, rolul si tipologia, inainte de a alege unul pentru sistemul tau bazat pe panouri fotovoltaice. In cadrul acestui articol, vei gasi informatiile de care ai nevoie pentru a intelege mai bine ce este invertorul solar, ce presupune functionarea invertorului, dar si care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie sa le iei in considerare, atunci cand vrei sa achizitionezi unul.
Cuprins:
Progresul tehnologic a ajuns intr-un punct in care le permite oamenilor sa apeleze la solutii foarte avantajoase pentru indeplinirea unor nevoi esentiale, fara a afecta mediul inconjurator. De exemplu, nevoia de transport poate fi indeplinita cu ajutorul unor vehicule electrice. Acestea sunt mult mai prietenoase cu natura decat variantele traditionale, dotate cu motoare care functioneaza pe baza de motorina, gaz sau benzina.
Si accesul la apa calda menajera poate fi obtinut fara a se face apel la combustibili care sa afecteze sanatatea naturii. Cu ajutorul acestor panouri solare pentru apa calda, poti inlocui boilerul electric si poti obtine o cantitate generoasa de apa pe tot parcursul lunilor de vara. Asadar, exista solutii care fructifica energia solara si protejeaza sanatatea naturii, insa este important sa stii cum sa le alegi si de unde sa le cumperi.
Electricitatea este de foarte mult timp o resursa foarte pretioasa pentru orice gospodarie sau sediu de business. Motivul pentru care este foarte important sa avem cu totii acces la energie electrica este reprezentat de faptul ca majoritatea activitatilor din viata de zi cu zi depind de curentul electric. Nevoile de baza precum incalzirea, prepararea hranei, securizarea locuintelor sau curatarea spatiilor in care traim si lucram sunt dependente de utilizarea de curent electric.
In mod traditional, acesta este generat prin prelucrarea resurselor existente pe Pamant, asa cum este energiea mecanica produsa de apa. De asemenea, se face apel si la arderea combustibililor. Functionarea hidrocentralelor si a termocentralelor este una care prezinta dezavantaje, precum epuizarea resurselor sau desfasurarea de procese care afecteaza grav sanatatea mediului inconjurator.
Prezinta un interes tot mai ridicat si variantele alternative prin care se poate genera energie electrica, asa cum este transformarea in curent a energiei solare. In acest sens, se pot instala atat la nivel industrial, cat si la nivel rezidential, sisteme de energie solara care sunt formate din panouri solare, invertor, conectori, cabluri solare si sisteme de fixare a panourilor.
Asadar, invertorul fotovoltaic este o componenta majora a sistemelor fotovoltaice. Rolul invertorului este acela de a transforma curentul in curent alternativ. Concret, razele soarelui care actioneaza direct asupra panourilor fotovoltaice sunt preluate de catre acestea si transformate in curent continuu. Acest tip de electricitate nu poate fi utilizata la nivelul unei gospodarii sau in cadrul unei afaceri. Tocmai de aceea, prin functionarea invertorului, curentul continuu este transformat in curent alternativ de 120 sau 240 V.
Tipuri de invertoare
Acum ca stii ce inseamna invertorul si ce face el in cadrul unui sistem fotovoltaic, este timpul sa afli care sunt principalele tipuri de invertoare solare:
Acestea sunt cele mai importante detalii despre ce este un invertor fotovoltaic si ce tipuri de astfel de aparate exista. Pe langa cunostintele de baza despre ce e invertorul, alegerea unei variante optime pentru o instalatie solara trebuie sa se faca si in functie de alte detalii esentiale. In continuare, iti vom prezenta cele mai importante aspecte de care sa tii cont cand vrei sa cumperi invertoare solare pentru panouri.
Pentru a fructifica la maximum potentialul retelei tale de panouri fotovoltaice, este important sa alegi in mod inspirat invertorul solar. Investitia este una care ar putea fi destul de costisitoare, insa ea se va amortiza in timp. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de cateva criterii de alegere a invertorului, astfel incat acesta sa maximizeze randamentul intregului sistem si sa ofere si o functionare cat mai indelungata. Iata despre ce este vorba!
Puterea invertorului solar
Acesta este un criteriu de achizitie important, deoarece puterea sau capacitatea invertorului trebuie sa fie una suficient de mare pentru a face fata puterii pe care o produce sistemul fotovoltaic din care face parte. In cazul in care ai un sistem care poate produce energie la o putere de 5kW, trebuie sa alegi un invertor cu puterea de 5kW.
Fiind vorba despre un criteriu atat de important, este de preferat sa iei legatura cu un specialist in domeniu, in asa fel incat sa faci alegerea cea mai inspirata. Ne poti contacta si pe noi, in cazul in care ai nevoie de informatii despre specificul invertoarelor din oferta noastra.
Compatibilitate cu sistemul
Pe langa putere, exista si alte elemente care influenteaza capacitatea invertorului de a se adapta la necesitatile sistemului fotovoltaic pe care il utilizezi. Daca te afli in faza in care asamblezi primul astfel de sistem pe care il folosesti, este recomandat sa colaborezi cu specialisti in domeniu, care iti pot recomanda solutiile optime pentru sistemul tau. In functie de tipul panourilor, de puterea acestora si de masura in care esti sau nu conectat si la o retea electrica, poti alege mai usor dispozitivul potrivit.
Capacitatea de a se conecta la reteaua electrica
Acest criteriu este important, atat in cazul invertoarelor pe baza de transformator, cat si in cazul celor care nu dispun de transformator. Pentru a putea avea o relatie buna cu reteaua, atunci cand este conectat la aceasta, sistemul fotovoltaic are nevoie de un invertor cu o eficienta cat mai ridicata. In cazul modelelor de invertor fara transformator, este nevoie de o eficienta de mininum 95%! Invertoarele cu transformator impun o eficienta de cel putin 93%.
Tipul de afisaj
Utilizarea invertorului solar trebuie facuta in cunostinta de cauza, pentru ca randamentul acestuia sa fie cel scontat, iar functionarea intregului sistem sa nu aiba de suferit ca urmare a folosirii neconforme. In acest sens, un instrument foarte util este reprezentat de afisajul invertorului solar. Acesta trebuie sa genereze cat mai multe informatii despre functionarea sistemului.
Este vorba despre date precum orele de energie produse de sistem, cantitatea in kW pe ora generata de sistem de la momentul instalarii, cantitatea de curent electric produsa de sistem in fiecare zi sau cantitatea generata in momentul verificarii. Cele mai bune invertoare sunt cele care pot fi dotate si cu sisteme de monitorizare prin telefon.
In oferta disponibila pe DBSolar.ro, poti gasi antene WiFi care permit verificarea de la distanta a invertoarelor. Acestea transmit catre o aplicatie mobila date istorice, dar si informatii in timp real. Un dispozitiv de acest fel este foarte util deoarece va genera date exprimate intr-o maniera care poate fi usor inteleasa si gestionata in vederea eficientizarii sistemului pe termen lung.
Rezistenta la factorii de mediu
Invertoarele fotovoltaice existente pe piata pot fi mai mult sau mai putin rezistente la actiunea factorilor de mediu. Este important sa alegi variante care pot face fata cat mai bine provocarilor, deoarece aceasta proprietate a lor le va permite sa fie mai eficiente din doua puncte de vedere:
Pret
La fel ca in cazul oricarui element care implica o investitie semnificativa, invertorul trebuie ales in asa fel incat raportul pret-calitate sa fie unul cat mai avantajos. Costul pentru un invertor solar off-grid porneste de la 2.700 de lei, in prezent, si poate ajunge pana la 4.300 de lei. In cazul in care alegi sa achizitionezi un aparat din gama disponibila pe site-ul nostru, poti beneficia de reduceri avantajoase, care iti vor permite alegerea unui invertor la un cost mai mic de 1.500 de lei.
Totodata, trebuie sa tii cont si de caracteristicile de calitate ale dispozitivelor, in asa fel incat sa te asiguri ca acestea dau un randament ridicat. In conditiile in care faci o investitie buna, pretul platit pentru un invertor fotovoltaic va fi acoperit intr-un timp scurt, cu ajutorul economiilor pe care le vei face atunci cand vine vorba despre energia electrica.
DBSolar.ro iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie, pentru a alege solutii sustenabile si ecologice pentru gospodaria ta. De asemenea, te asteptam si cu produse de calitate superioara, pe care le poti comanda la preturi avantajoase. Daca alegi sa investesti in solutii alternative de transport sau de obtinere a resurselor de care ai nevoie pentru traiul zilnic, faci un bine naturii, dar te ajuti si pe tine.
Toate aceste variante iti garanteaza confort la cele mai inalte standarde si reprezinta investitii care se vor amortiza in cel mai scurt timp. Cu ajutorul lor, poti fructifica resursele pe care natura ti le pune la dispozitie, fara a mai plati sume exorbitante furnizorilor de energie conventionala. Alege sa investesti intr-un viitor mai bun pentru tine, dar si pentru mediul inconjurator!
Sursa foto: DBSolar.ro, Pixabay.com