Nevoia oamenilor de a se deplasa terestru este una care exista de foarte mult timp. Aceasta nevoie a evoluat foarte mult in ultimii aproape 140 de ani, odata cu fabricarea primului vehicul motorizat. Acesta a fost produs in 1886, iar de atunci modul in care oamenii se deplaseaza s-a schimbat in mod constant si accelerat. Mai intai, s-a urmarit deplasarea rapida, pe distante cat mai lungi. In ultimii ani, insa, pe fondul degradarii starii mediului inconjurator, s-a dezvoltat interesul oamenilor in raport cu deplasarea rapida in conditii cat mai eficiente, din punct de vedere ecologic.
Astfel, au aparut foarte multe variante de vehicule electrice, care ofera posibilitati de deplasare eficienta, fara a genera emisii nocive de dioxid de carbon. Printre aceste vehicule se regaseste si scuterul electric, mijloc de transport apreciat pentru dinamismul pe care il ofera in trafic si pentru manevrabilitatea sa excelenta. La fel ca orice alte vehicule, si motoscuterele electrice pot ajunge sa prezinte probleme si defectiuni. In continuare, poti afla care sunt cele mai comune, cum pot fi ele prevenite si reparate.
Cuprins
1. Probleme scuter electric – caracteristicile scuterului electric si principalele probleme
1.1. Cele mai comune probleme ale scuterelor electrice
2. De ce nu trage scuterul – de ce apar problemele + cum pot fi prevenite si reparate
Alternativa moderna si ecologica la vehiculele echipate cu motoare cu ardere interna, modelele de scutere electrice disponibile in prezent pe piata sunt deosebit de usoare si manevrabile. Aceste avantaje, precum si celelalte beneficii pe care le ofera, le-au transformat intr-o varianta populara. Iata care sunt principalele caracteristici pe care le prezinta scuterele electrice:
Propulsia electrica, cu zero emisii de carbon
Unul dintre cele mai mari plusuri ale unui scuter electric este utilizarea propulsiei electrice. Acest lucru reduce la zero emisiile de carbon. Gazele de esapament daunatoare pentru mediu, pe care le genereaza vehiculele cu motor cu ardere interna, nu exista in cazul scuterelor electrice. Ele contribuie, astfel, la reducerea poluarii si la combaterea schimbarilor climatice. Totodata, tehnologia de propulsie electrica ofera posibilitatea unei experiente de condus mai confortabila.
Consum bun de energie
Scuterele electrice sunt foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Costurile de incarcare a unei baterii electrice sunt mai mici decat cele presupuse de alimentarea cu benzina sau motorina. Astfel, un scuter electric, la fel ca tricicletele electrice si bicicletele electrice reprezinta o modalitate economica pentru deplasare, mai ales in mediul urban.
Silentiozitate
Motoarele electrice sunt foarte silentioase. Astfel, pe langa faptul ca ajuta la protejarea mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, scuterele electrice ajuta si la stoparea poluarii fonice.
Manevrabilitate buna si parcare usoara
Datorita dimensiunilor reduse, scuterul electric este usor de parcat si de manevrat, lucruri esentiale in aglomeratia urbana. Cu ajutorul unui astfel de vehicul, poti sa eviti zonele cu trafic foarte dens si poti ajunge mai repede la destinatia dorita.
Autonomie buna
Progresele tehnologice inregistrate in ultimii ani au generat o imbunatatire cu adevarat remarcabila a autonomiei scuterelor electrice. Aceste vehicule pot sa parcurga distante mari cu o singura incarcare a bateriei. Autonomia modelelor disponibile in prezent pe piata ajunge, in unele cazuri, la peste 50 de kilometri. Asadar, pot fi parcurse distante considerabile, fara a fi necesara incarcarea frecventa a bateriei.
Incarcare rapida
Chiar si atunci cand vrei sa mergi pe distante care depasesc autonomia scuterului tau electric, exista vesti bune. Pentru ca o alta caracteristica a scuterelor electrice este reprezentata de tehnologia de incarcare rapida, care permite readucerea energiei bateriei la un nivel ridicat intr-un timp foarte scurt. Datorita acestei proprietati, scuterele electrice sunt potrivite inclusiv pentru utilizarea zilnica.
Costuri reduse de intretinere
Comparativ cu scuterele si vehiculele dotate cu motoare cu ardere interna, scuterele electrice implica mai multa intretinere. Ele au un numar redus de componente mobile si implica lucrari de mentenanta minime.
Caracteristicile modelelor actuale
Motoscuterele electrice disponibile in prezent in oferta DBSolar ating viteze de pana la 45 de kilometri pe ora, desi unele modele sunt limitate la 25 km/h. In ceea ce priveste persoanele care pot utiliza, in acelasi timp, un scuter, trebuie sa stii ca exista motoscutere electrice cu un loc, variante pentru doua persoane, dar si scutere electrice tip chopper. Modelele moderne de scutere electrice dispun si de alte dotari remarcabile, cum sunt farurile cu becuri LED, indicatorul de baterie, suspensia fata-spate si altele.
Un amanunt foarte important, de care trebuie sa tii cont, este ca unele motorete electrice, care nu au motor mare, pot fi conduse inclusiv fara permis de conducere si fara inmatriculare. Doar in cazul variantelor cu motoare mari, pentru ca acestea sa poata fi conduse pe drumurile publice din Romania, in mod legal, este necesar ca soferul sa detina permis, iar vehiculul sa fie inmatriculat.
Asadar, exista multe beneficii pe care le ofera un scuter electric, mai ales la preturile pentru care poate fi achizitionat. Totusi, la fel ca orice alt vehicul destinat utilizarii la nivel urban, motoscuterul electric prezinta si potentiale defectiuni.
Scuterele electrice sunt vehicule motorizate. Motorul, dar si alte componente ale oricarui vehicul, sunt elemente supuse uzurii si altor factori care determina aparitia defectiunilor. In cazul scuterelor electrice, vorbim despre multiple nivele la care pot aparea problemele.
Probleme cu bateria la scuter electric
Bateria este un element vulnerabil al scuterului electric. Simptomele principale ale unei baterii care nu mai functioneaza corect sunt:
– Autonomia scazuta – daca bateria rezista mai putin decat in mod obisnuit, este un semn clar al faptului ca bateria s-a defectat sau exista factori externi care cauzeaza scaderea capacitatii sale.
– Incapacitatea de a se incarca complet – utilizatorul poate observa ca bateria nu se incarca la 100%, oricat de mult ar lasa-o conectata la sursa de energie electrica. Aceasta incapacitate indica o problema cu bateria sau sistemul de incarcare.
– Timp lung de incarcare – daca este necesar mai mult timp pentru incarcarea acumulatorului, comparativ cu situatiile obisnuite, poate fi un semn al problemelor cu bateria sau cu incarcatorul.
Probleme cu motorul electric
Motorul cu ardere interna este, in general, vulnerabil in fata foarte multor defectiuni. Prin comparatie, motoarele electrice folosite pe vehicule sunt ceva mai rezistente, insa pot aparea probleme si la nivelul lor, iar simptomele sunt:
– Pierderea puterii – motorul electric poate sa inceapa sa piarda din putere sau sa functioneze la o capacitate redusa.
– Zgomote si vibratii ciudate – daca simti, atunci cand conduci scuterul electric, diverse vibratii anormale si auzi zgomote din zona motorului, este foarte probabil sa existe o problema de natura mecanica.
Probleme cu sistemul de franare
Sistemul de franare este o componenta cheie a oricarui vehicul motorizat, deoarece este garantul sigurantei si al controlului optim pe care trebuie sa il aiba utilizatorul. In cazul scuterului electric, problemele sistemului de franare se manifesta astfel:
– Zgomote la franare – daca auzi zgomote neobisnuite, precum suieraturile, cand franezi, placutele sau discurile de frana ar putea fi uzate.
– Franare ineficienta – daca atunci cand actionezi frana, aceasta nu mai functioneaza la fel de eficient ca la inceput, este necesar sa mergi la un service pentru verificarea sistemului de franare.
Probleme cu sistemul de suspensie
Suspensia contribuie la stabilitatea conducatorului unui scuter electric si garanteaza controlul vehiculului. Problemele pot fi semnalate astfel:
– Disconfort la condus – daca simti mai multe vibratii si socuri decat in conditii normale, s-ar putea sa existe probleme la nivelul mecanismului de suspensie.
– Clatinari si zgomote – zgomotele neobisnuite din zona rotilor pot indica probleme cu amortizoarele sau alte componente ale suspensiei.
Probleme cu sistemul electric
Sistemul electric se refera la mecanismele de control pe care le poate accesa utilizatorul scuterului. Se pot manifesta urmatoarele probleme:
– Erori pe tabloul de bord – aparitia de erori sau avarii pe afisajul de pe bord poate sa indice probleme cu sistemul electric sau senzorii, daca este cazul.
– Activitatea ciudata a luminilor – daca becurile se aprind sau se sting neasteptat, exista posibilitatea existentei unei probleme electrice.
Probleme cu anvelopele si rotile
Si scuterul electric isi bazeaza deplasarea pe rotile din dotare, iar acestea sunt echipate cu anvelope. Acestea pot prezenta probleme, precum:
– Pierderea presiunii din pneuri – o scadere constanta a presiunii din anvelope poate sa indice probleme cu jantele sau la nivelul cauciucurilor.
– Vibratii – acestea pot aparea in mod excesiv, in timpul condusului, iar cauza lor consta de regula in rotile neechilibrate.
Probleme cu sistemul de iluminare
Sistemul de iluminare este foarte important pentru scuterele electrice, deoarece doar cu o iluminare eficienta vizibilitatea poate fi la nivel optim inclusiv pe timp de noapte. Pot exista, insa, si probleme, precum:
– Lumini care nu functioneaza – daca semnalizarea, farurile sau stopurile nu functioneaza corespunzator, este necesara inlocuirea becurilor sau a altor componente defecte.
– Intensitate scazuta a luminilor – daca luminile par mai putin stralucitoare decat in conditii normale, este posibil sa existe o problema la nivelul circuitelor electrice.
Probleme cu transmisia
Si in cazul scuterului electric, pot aparea probleme la nivelul transmisiei. Este vorba despre urmatoarele manifestari:
– Zgomote ciudate – la schimbarea vitezelor, se pot auzi zgomote ciudate, care indica probleme la nivelul transmisiei.
– Incapacitatea de a schimba treptele – daca scuterul nu raspunde corect la comenzi sau nu schimba vitezele, acesta ar putea avea o problema cu transmisia.
Probleme cu sistemul de control si electronicele
De cele mai multe ori, problemele la sistemul de control se manifesta prin functionarea defectuoasa a comenzilor de pe ghidon sau a sistemelor electronice.
Asadar, exista cateva categorii importante de simptome la piesele si sistemele care fac un scuter electric sa functioneze in mod corect. In cazul aparitiei simptomelor neobisnuite, este recomandat sa fie contactat un mecanic specializat sau un service, care sa te ajute la remedierea situatiilor. In acelasi timp, trebuie sa stii si care sunt cauzele comune pentru care apar aceste probleme, ce metode de preventie exista si cum se repara scuterele electrice.
Multi posesori de scuter electric se lovesc de probleme pentru care incearca sa gaseasca o rezolvare rapida. Asa cum ai putut afla anterior, exista multe situatii care pot aparea atunci cand folosesti un astfel de vehicul, iar daca intrebi de ce nu trage scuterul la deal, deseori intrebarea poate avea mai multe raspunsuri. Poti afla, in urmatoarea parte a acestui articol, care sunt cele mai comune solutii la problemele scuterului electric, precum si ce poti face ca sa previi aparitia defectiunilor.
Probleme cu bateria
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu motorul electric
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul de franare
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul de suspensie
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul electric
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu anvelopele si rotile
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul de iluminare
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul de transmisie
Metode de prevenire
Metode de reparare
Probleme cu sistemul de control si electronicele
Metode de prevenire
Metode de reparare
In concluzie, scuterele electrice reprezinta o varianta de deplasare foarte eficienta si ecologica. La fel ca orice alt vehicul motorizat, insa, si ele prezinta vulnerabilitati. In calitate de posesor al unui astfel de vehicul, pe care il poti gasi la preturi excelente in oferta DBSolar.ro, trebuie sa fii atent cu privire la mentenanta scuterului. De asemenea, este bine sa cunosti simptomele care se pot manifesta atunci cand apar defectiuni, dar si ce solutii la problemele scuterului electric exista. Nu ezita sa apelezi la mecanici autorizati, daca sesizezi manifestari neconforme ale vehiculului tau!
Sursa foto: Dbsolar.ro