Panourile fotovoltaice reprezinta o solutie tot mai populara pentru tranzitia catre o maniera mai ieftina si sigura pentru obtinerea energiei electrice. Cu ajutorul unor sisteme formate din panouri fotovoltaice si alte componente importante, se poate obtine curent electric dintr-o sursa regenerabila: energia solara. La nivel global, oamenii sunt tot mai dispusi sa investeasca in sisteme solare. Acestea le ofera posibilitatea de a contribui la protejarea sanatatii mediului inconjurator, dar si sansa de a economisi sume importante de bani.
Si in Romania, exista o tendinta clara a oamenilor de orientare catre energie din surse regenerabile. Utilizarea de vehicule electrice, precum si montarea panourilor fotovoltaice a devenit un subiect popular. Inclusiv autoritatile incurajeaza initiativele de acest fel, prin intermediul diverselor stimulente si beneficii acordate celor interesati. Pentru a putea sa beneficiezi si tu de o instalatie cu panouri solare pentru propria gospodarie, trebuie sa cunosti si sa respecti o serie de informatii si conditii esentiale.
Cuprins
Instalarea unor sisteme cu panouri fotovoltaice la nivel rezidential nu este atat de usor de pus in practica precum instalarea unor echipamente care consuma energie electrica. Altfel, spus, pentru a produce energie electrica este necesar sa depui ceva mai mult efort decat in cazul in care vrei sa consumi curent. Din fericire, exista solutii prin care poti sa depasesti orice impas. Poti reusi acest lucru daca te informezi foarte bine cu privire la ce implica un montaj de panouri fotovoltaice pe acoperis si intocmesti un plan care sa vizeze:
Ce acte trebuie pentru panouri fotovoltaice
Pana in anul 2019, atunci cand s-a modificat Legea 50 din 1991, privind autorizarea tuturor lucrarilor de constructie, persoanele interesate de instalarea panourilor solare erau obligate sa obtina o autorizatie speciala pentru construirea structurilor cu panouri solare. Autorizatia obisnuia sa fie obligatorie inclusiv pentru instalarea panourilor solare pentru apa calda. Odata cu modificarea legii, aceasta autorizatie nu mai este necesara. In schimb, sunt necesare urmatoarele demersuri si documente, inainte de a incepe lucrarile:
Trebuie sa stii ca pentru fiecare dintre aceste documente necesare la montarea panourilor fotovoltaice trebuie sa depui cereri sau dosare care sa contina anumite documente, inclusiv acte precum cartea de identitate, actul de proprietate sau certificatul de urbanism. Este important sa iei legatura cu fiecare autoritate sau companie dintre cele mentionate anterior, pentru a te asigura ca respecti rigorile acestora, inainte de a plati taxele aferente si de a depune dosarul sau cererea aferenta.
Montarea panourilor solare pe acoperis – etapele care trebuie urmate
Panourile fotovoltaice sunt sisteme deosebit de importante, deoarece iti ofera acces in mod ecologic la un tip de energie esential pentru un trai normal: energia electrica. Este indicat sa apelezi la un specialist sau o firma experimentata in domeniu, pentru proiectarea, alegerea si montarea instalatiilor. Pe langa panouri, vei avea nevoie si de invertoare, tracker solar, acumulatori sau regulatoare de tensiune.
Chiar si in conditiile in care apelezi la o firma specializata, trebuie sa cunosti care sunt etapele unui montaj de panouri fotovoltaice pe casa. Bineinteles, aceste etape sunt valabile daca alegi sa montezi pe casa panourile. Alternativ, le poti instala pe suprafata solului, in cazul in care nu exista suficient spatiu pe acoperis sau pozitia acestuia nu iti permite sa le orientezi catre sud sau catre est.
Etapa 1: Se instaleaza montura – aceasta este un mecanism care protejeaza panourile impotriva conditiilor dure din mediul inconjurator, precum ploaia, furtunile sau vantul. Montura este un sistem de siguranta care necesita o instalare de specialitate, la fel ca panourile in sine.
Etapa 2: Se instaleaza panourile – a doua etapa a procesului de instalare a unui sistem cu panouri fotovoltaice vizeaza montarea panourilor propriu-zise. Acestea se instaleaza pe niste sine mobile si pe un suport metalic. Este necesar ca suportul pe care se monteaza panourile sa creeze o distanta de minimum 6 centimetri intre acoperis si fiecare panou. Pentru o instalare stabila, trebuie sa se foloseasca un adeziv special.
Etapa 3: Se calculeaza inclinarea – unghiul de inclinare este foarte important, deoarece valoarea acestuia influenteaza in mod direct cantitatea de lumina care va fi captata de catre sistemul de panouri fotovoltaice. Latitudinea la care se afla casa influenteaza valoarea unghiului, insa aceste masuratori trebuie sa fie efectuate de catre un specialist din acest domeniu.
Dupa ce au fost montate panourile, se trece la conectarea lor si a tuturor dispozitivelor necesare pentru finalizarea si punerea in functiune a sistemului. Poti sa ai nevoie de inverter, dispozitive de reglare a tensiunii, sisteme de deconectare sau acumulatori diversi. Toate elementele suplimentare sunt decise in functie de proiectul in baza caruia a fost realizat sistemul de panouri.
Dupa ce sunt montate si puse in functiune, panourile trebuie doar sa mai fie intretinute, prin curatarea lor periodica. Acesta este un proces special, asupra caruia trebuie sa te documentezi inainte de a-l pune in aplicare, pentru a avea garantia ca nu cauzezi defectiuni la nivelul instalatiei.
Asadar, ai aflat cum arata setul de acte necesare pentru montarea panourilor solare, dar si care sunt etapele urmate la montaj. Totusi, daca planuiesti sa apelezi la acest tip de instalatii pentru gospodaria ta, trebuie sa stii si raspunsul la intrebarea “Cate panouri fotovoltaice am nevoie pentru o casa?”.
Numarul necesar de panouri fotovoltaice pentru o casa este unul care trebuie identificat, in functie de mai multi parametri. Acesta este influentat de pozitionarea gospodariei, tipul de panouri utilizate, obiceiurile de consum ale locatarilor, precum si puterea nominala pe care o ofera panourile pe care le utilizezi. La fel ca in cazul montarii sistemului, si pentru stabilirea numarului de panouri fotovoltaice necesare pentru o casa este necesar sa se respecte o serie de etape importante. Iata care sunt toti pasii necesari!
Pasul 1 – identifica valoarea consumului de energie electrica pe care ai avut-o in ultimul al. Ai nevoie doar de facturile pe care le-ai primit din partea furnizorului. Aduna valorile exprimate in kWh pe care le-au cuprins facturile, iar suma finala iti va oferi un indiciu foarte clar cu privire la cantitatea de curent electric de care are nevoie casa ta pentru a putea sa iti asigure confortul de care ai nevoie in fiecare zi.
Este posibil ca valoarea consumului mediu sa fie influentata de lunile de varf, precum cele cu temperaturi foarte ridicate, atunci cand folosesti aparate de aer conditionat. Si lunile de iarna cauzeaza, de regula, cresteri ale consumului de energie electrica. In orice caz, valoarea totala a consumului din ultimul an trebuie sa fie impartita la 12, pentru a afla care este valoarea medie lunara a consumului de energie electrica din casa ta.
Pasul 2 – calculeaza valoarea cantitatii de energie pe care o poate produce un panou fotovoltaic. Exista calculatoare speciale, pe care le poti folosi. Formulele implica utilizarea de informatii referitoare la natura sistemului fotovoltaic, care poate sa fie on-grid sau off-grid, tipul panourilor folosite, locul in care se vor monta acestea (regiunea geografica), unghiul de orientare etc.
Pasul 3 – valoarea consumului mediu de energie electrica inregistrata la nivelul gospodariei tale, adicea cea obtinuta la Pasul 1, trebuie sa se imparta la valoarea cantitatii de energie, obtinuta in baza operatiunilor prezentate la Pasul 2. In urma acestui raport, vei afla care este numarul de panouri fotovoltaice necesare pentru locuinta ta, in vederea acoperirii consumului mediu din fiecare luna.
Specialistii recomanda sa se monteze cel putin un panou suplimentar, ca masura de precautie. Conform estimarilor, casele obisnuite din Romania au nevoie de cel putin 20 si cel mult 24 de panouri solare, pentru a putea inlocui in proportie de 100% energia obtinuta prin intermediul retelelor de alimentare conventionale.
Aceasta reprezinta doar o valoare medie, insa fiecare gospodarie are caracteristici diferite, din punct de vedere al pozitionarii si al consumului. De asemenea, panourile pe care le folosesti pot sa aiba puteri nominale variabile.
Ce avantaje si dezavantaje presupune utilizarea panourilor solare
La fel ca utilizarea curentului electric obtinut din surse conventionale, adica de la furnizori care produc electricitate in termocentrale sau hidrocentrale, folosirea panourilor solare vine si cu avantaje, si cu dezavantaje. Pentru a sti daca merita sa iei aceasta decizie, iata care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont.
Avantaje
+ apelezi la o alternativa ecologica, prin care protejezi mediul inconjurator si contribui la o gestionare mai eficienta a resurselor naturale. Soarele ofera lumina in cantitate inepuizabila, tocmai de aceea aceasta sursa de energie este considerata a fi regenerabila.
+ reduci cheltuielile lunare, pentru ca facturile tale la energie electrica vor avea valoarea zero, in cazul in care nu mai apelezi deloc la un furnizor. Chiar si in situatia in care ramai conectat si la retea, facturile vor avea o valoare mult mai mica decat cea obisnuita.
Dezavantaje
– costurile initiale pot fi destul de insemnate, insa acestea se amortizeaza in doar cativa ani, prin reducerea la minim a valorii facturilor cu energia electrica.
– lipsa luminii in unele momente si perioade, atunci cand soarele nu straluceste. Exista, insa, solutii de stocare a energiei, astfel incat sa ai acces la energie electrica si in aceste perioade.
Asadar, exista si beneficii, dar si inconveniente pe care le poti intampina, daca alegi sa apelezi la panouri fotovoltaice pentru a obtine energia electrica necesara in gospodarie. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca dezavantajele sunt fie temporare, precum investitiile care se vor amortiza in timp, fie usor de gestionat, prin echipamente speciale de stocare a energiei electrice. Asadar, este clar ca investitia in panouri fotovoltaice este una rentabila, care va atrage tot mai multi adepti in viitorul apropiat.
Daca ai decis sa faci tranzitia catre energie electrica obtinuta din surse regenerabile, pe DBSolar.ro poti sa gasesti resursele si informatiile de care ai nevoie, pentru a putea sa incepi proiectul de crearea a unui astfel de sistem, pentru gopspodaria ta. Te asteptam cu preturi foarte avantajoase si cu solutii de ultima generatie, care garanteaza rezultate eficiente si rezistenta indelungata!
Sursa foto: Unsplash.com.