Pretul volatil al energiei electrice si al gazului ii face pe multi proprietari de cladiri comerciale si rezidentiale sa se gandeasca la surse alternative prin care pot asigura confortul utilizatorilor, respectiv pe cel propriu. Acestea pot fi denumite si solutii de eficienta energetica al caror rol principal este sa reduca consumul, precum si sa ofere predictibilitate in ceea ce priveste costurile utilitatilor.
Eficienta energetica are ca definitie utilizarea celor mai reduse cantitati de energie asigurand, in acelasi timp, un grad de confort sporit ca atunci cand se folosesc surse conventionale de electricitate si gaz. In ziua de azi, exista mai multe feluri prin care consumul de resurse naturale poate fi redus. Pe langa economia care poate fi facuta de consumatori, trebuie mentionat ca exista si legi in acest sens si care se aplica in special cladirilor noi. Dar ce faci atunci cand locuiesti intr-un apartament de bloc vechi sau o casa ridicata pana sa inceapa aplicarea noilor norme? Poti apela la solutii alternative care sa te ajute sa iti eficientizezi consumul de energie. Mai jos poti afla ce inseamna eficienta energetica si ce solutii exista astfel incat sa poti economisi energia fara a scadea gradul de confort.
Cuprins:
1. Eficienta energetica din punct de vedere al legii
2. Eficienta energetica a cladirilor
3. Solutii de eficienta energetica
3.1. Ghid de eficienta energetica pentru apartamente
3.2. Eficienta energetica a locuintei cand stai la casa
Pe langa propria lege, Romania are obligatia de a adera si la legislatia europeana in ceea ce priveste eficienta energetica. Astfel, cele doua repere legale la care se raporteaza sunt:
Ce este important de retinut despre cele doua legi este ca ele se refera la reducerea consumului de energie primara (electricitate, gaz natural).
La nivel national, anumite companii, cum sunt cele din domeniul constructiilor, au obligatia de a se asigura ca la ridicarea de cladiri comerciale si rezidentiale. Acestea sunt performante din punct de vedere energetic. Acest lucru nu este posibil prin simpla ridicare a unui edificiu si izolarea sa, o practica destul de des intalnita, ci si prin masuri pe care consumatorul final ar trebuie sa le ia, astfel ca legislatia prevede si metode de promovare si educare a populatiei prin care sa fie micsorat consumul de energie conventionala.
Definitia eficientei energetice poate avea doua componente in ceea ce priveste consumul:
O alternativa de a mentine acest confort este folosirea unor surse alternative de energie, iar una dintre cele mai la indemana este instalarea de panouri fotovoltaice. Acum, acestea au o utilizare extinsa, putand fi folosite atat la case, cat si la apartamente.
Solutiile de eficienta energetica s-au dezvoltat si diversificat in ultimii ani, acum existand pe piata destul de multe metode care fac referire in principal la felul in care pot fi economisite resursele neregenerabile. Insa, acest lucru nu este posibil fara ca blocurile de apartamente, casele si chiar cladirile de birouri sa nu fie performante din acest punct de vedere.
Directiva europeana privind eficienta energetica cere statelor membre ale Uniunii Europene prin intermediul Articolului 7 sa creeze o schema de eficienta energetica prin care impreuna sa atinga un anumit prag de economisire a energiei in perioada 2021 – 2030.
Eficienta energetica a cladirilor se refera la faptul ca multe dintre constructiile vechi sunt foarte putin sau deloc performante, acestea pierzand energia generata pentru incalzire sau racire. De aceea, edificiile nou construite trebuie sa indeplineasca urmatoarele reguli:
Dar ce presupune ghidul eficientei energetice conform standardului nZEB? Conform Legii nr. 101/2020 cu privire la performanta energetica a cladirilor, noile cladiri ridicate incepand cu anul 2021 trebuie sa aiba un consum de energie cu cel putin 60% mai mic fata de cele vechi asemanatoare, iar o parte din energia utilizata sa aiba la baza surse regenerabile. Acestea trebuie sa constituie minim 30% din totalul resurselor utilizate in acest scop si sa se afle la maxim 30 km de constructiile respective.
Daca in cazul cladirilor noi eficienta energetica nu reprezinta o problema, deoarece ele vor fi ridicate astfel incat sa respecte standardul nZEB, pentru cele vechi, multe dintre ele folosite pentru locuit, exista mai multe alternative la care proprietarii pot apela.
Solutiile de eficienta energetica pentru locuinte pot fi active si pasive in ziua de azi. Ele pot fi implementate de catre cei care stau la case, dar si de cei de la bloc prin diverse metode. Una dintre ele, cea a panourilor fotovoltaice a fost expusa si mai sus, reprezentand o investitie care poate fi recuperata in cativa ani de la montaj.
Exista doua componente pe care proprietarii le iau in considerare cand vine vorba despre eficienta energetica a locuintei: consumul redus al energiei, dar si plata unui pret mai mic la utilitati, mai ales ca cele ale electricitatii si gazului natural au avut cresteri constante in ultimii ani. Iar acest lucru a dus la diversificarea solutiilor la care acestia pot apela pentru a-si asigura confortul dorit la costuri mai mici decat pana acum. Mai mult, unii dintre cei care au instalat deja panouri fotovoltaice au devenit prosumatori, injectand curent electric in reteua nationala odata ce necesarul lor a fost atins.
In momentul de fata, eficienta energetica a locuintei poate fi obtinuta prin mai multe solutii. Unele sunt pasive, cum sunt un consum mai mic de energie din surse fosile, si unele active care presupun investitii. Mai mult, de acestea din urma este nevoie atunci cand obiectivul principal al unui proprietar este economia pe termen lung.
Pe langa aspectele practice, multe ghiduri de eficienta energetica prezinta economia ca pe o solutie de dezvoltare durabila pentru viitor, atunci cand omenirea se poate sa nu mai beneficieze de existenta combustibililor fosili, precum petrolul si gazele naturale. De aceea, energia solara este promovata ca una dintre cele mai bune si ecologice metode de a genera electricitate care poate fi utilizata pentru nevoile de baza:
Mai mult, se observa si trecerea la vehicule electrice, incepand cu cele mici precum bicicletele si scuterele si pana la autoturisme, piata acestora din urma evoluand destul de mult in ultimii ani.
Concret, ce solutii de eficienta energetica exista pentru locuinte? Ele pot fi impartite in cele pentru case si cele pentru apartament, desi unele pot fi utilizate pentru ambele categorii.
In cazul blocurilor noi de locuinte care trebuie sa respecte deja standardul nZEB, solutiile de eficienta energetica sunt destul de multe, ele incepand cu materialele folosite in constructii, printre cele mai performante din acest punct de vedere fiind otelul, chiar si cel reciclat, panourile structurale si placile de ciment izolate si chiar geamurile low-e.
In cazul blocurilor vechi de apartamente, nu mai pot fi aduse modificari in structura, insa peretii pot fi izolati cu materiale care sa permita retentia caldurii pe timp de iarna si protectia la razele soarelui pe timp de vara. Acestia pot fi imbracati atat la interior, cat si la exterior pentru performanta ridicata.
O locuinta eficienta din punct de vedere energetic inseamna si un consum redus de electricitate, in acest scop putand fi utilizate urmatoarele solutii:
Pe langa acestea, comportamentul locatarilor ajuta si el la eficienta energetica a unui apartament. Astfel:
Acestea sunt masuri imediate si individuale, fiind recomandate de multe ghiduri de eficienta energetica a locuintei. Insa, exista si solutii sau mai bine zis investitii care pot fi facute cu acordul tuturor locatarilor si care pot presupune:
Eficienta energetica a cladirilor de tip blocuri de apartamente, chiar si in cazul celor vechi, poate fi obtinuta prin destul de multe metode care presupun investitii mai mici sau mai mari pentru economii pe termen lung. Acest lucru se aplica si in cazul caselor, aici existand putin mai multe optiuni.
Ce inseamna eficienta energetica a unei case? In comparatie cu un apartament, exista mai multe aspecte de care se poate tine cont la constructia unei locuintei, printre care locul si relieful din apropiere, dar si orientarea acesteia. Astfel, este indicat sa tii cont de aceste lucruri inca din faza de proiect.
Marimea si dispunerea acesteia pe un etaj sau pe mai multe conteaza si ele. De asemenea, izolarea peretilor, dar si a pardoselii, a podului sau mansardei sunt unele dintre cele mai bune investitii cand vine vorba despre obtinerea unei performante cat mai ridicate in vederea reducerii consumului de energie. Felul in care sunt dispuse camerele, utilizarea unor sisteme de ventilatie care sa asigure o temperatura si umiditate potrivite vor contribui si ele la consumul scazut de electricitate pentru incalzirea sau racirea casei.
Un alt element de care poti tine cont pentru o eficienta energetica optima pentru o casa este plantarea de pomi si alte plante care sa asigure umbra pe timpul verii si protectie la intemperii pe timpul iernii.
In cazul caselor deja construite, orientarea nu se mai poate ajusta. In schimb, izolarea peretilor pe exterior si interior, a acoperisului, precum si alegerea unui sistem de incalzire in pardoseala, pot fi solutii viabile de eficienta energetica. Pe langa acestea, instalarea de panouri fotovoltaice cu invertoare, dar si a pompelor de caldura, sunt metode care pot fi folosite cu succes pentru a creste nu doar eficienta, dar si independenta de surse conventionale de electricitate.
Una dintre cele des intalnite solutii de eficienta energetica in cazul caselor este si instalarea panourilor solare pentru apa calda, care pot fi panouri solare presurizate sau nepresurizate, diferentele dintre ele constand in modul de functionare, dar si in modul de instalare si amortizare a investitiei mult mai rapida in cazul primelor. Ele trebuie alese in functie de mai multi parametri, precum capacitatea de stocare si numarul de membri ai familiei.
Asadar, pornind de la o definitie destul de simpla a eficientei energetice, s-a ajuns la metode pasive, destul de simple, dar si la investitii care sa te ajute nu doar sa faci economie la electricitate, pastrand acelasi nivel de confort, dar si care pe termen lung iti pot asigura independenta de surse primare de energie. Dintre toate, panourile fotovoltaice sunt solutia optima pentru toate tipurile de locuinte, chiar daca pana nu demult ele erau folosite cu precadere doar pentru case. Pe langa acestea, becurile economice, precum si atentia cu care folosesti resursele de care dispui, formeaza un conglomerat care alcatuiesc toate metodele prin care poti asigura o performanta energetica ridicata indiferent de unde stai si tipul de locuinta pe care il ai in proprietate.
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com