Energia solara a devenit tot mai populara in ultima vreme, multi romani dorind sa o foloseasca pentru a obtine avantaje numeroase. Astfel, panourile solare si fotovoltaice sunt utilizate tot mai des. In acest sens, un rol important il au invertoarele solare, elemente esentiale ale sistemelor fotovoltaice, deoarece fara aceste piese nu se poate furniza energia electrica necesara unei cladiri. In acest mod se controleaza consumul de curent electric si se obtine o reducere consistenta la factura de energie.
Alegerea celor mai bune invertoare solare trebuie sa se faca dupa o cercetare adecvata a ofertei bogate existente pe piata. In continuare, veti descoperi un top al celor mai bune produse, veti afla care sunt criteriile de alegere a celor mai bune invertoare solare, care este marca recomandara si multe alte informatii interesante despre acest subiect.
Cuprins:
Invertorul solar sau fotovoltaic este o componenta a instalatiei solare, fiind considerat responsabil pentru captarea curentului continuu si convertirea sa in curent alternativ, folosit de dispozitivele electronice dintr-o cladire. Printre avantajele unui invertor solar pentru panouri se numara: realizarea conversiei eficiente a energiei, conectarea la reteaua electrica, utilizarea energiei in afara acestei retele, monitorizarea sistemului solar, durabilitate, rezistenta, contributie la protejarea mediului. Pe piata exista diferite tipuri de invertoare solare, fiecare cu caracteristici si aplicatii specifice.
Produs | Invertor solar Offgrid 24V 3.5Kw 7Kw Sinus Pur Cu Regulator MPPT 100A WIFI | Invertor solar Offgrid 48V 5.5Kw 11Kw Sinus Pur Cu Regulator MPPT 100A WIFI | Invertor solar Offgrid 48V 5Kw 10Kw cu functie paralel Sinus Pur MPPT 100A WIFI |
Caracteristici |
Invertorul solar offgrid are putere continua de 3500W si putere de varf de 7000W Are sinus pur cu regulator incorporat de 100Ah MPPT Tensiunea la intrare panouri este de minim 120 VDC si maxim 450 VDC Ofera functia de pornire a generatorului auxiliar daca bateriile sunt consumate Este compatibil cu bateriile Lifepo4 / Lithium Capacitatea totala pentru furnizarea curentului electric catre consumatori este de 3,5 kW Regulatorul de incarcare este MPPT Are dimensiunile 100 x 300 x 440 mm Invertorul are greutatea de 12 kg |
Invertorul solar offgrid are putere continua de 5500W si putere de varf 11000W Are incorporat incarcator solar de 1000Ah MPPT Wifi&GPRS sunt disponibile pentru iOS si Android Este compatibil cu bateriile Lifepo4 / Lithium Este un invertor de tip hibrid Tensiunea minima ce este recomandata de la panouri este de 200V in sarcina Totalul consumatorilor nu trebuie sa depaseasca 60% din puterea invertorului Tensiunea bateriei este de 48 VDC Are dimensiunile 100 x 300 x 440 mm si greutatea de 12 kg |
Invertorul solar offgrid hibrid are putere continua de 5000W si putere de varf de 10000W Incarcatorul solar MPPT incorporat este de 100A Are functie de pornire generator auxiliar Tensiunea la intrare panouri este de minim 120 VDC si maxim 450 VDC Este compatibil cu bateriile Lifepo4 / Lithium Are kit antipraf incapsulat pentru medii dure Tensiunea bateriei este de 48VDC Are eficienta maxima de 98% Dimensiunile invertorului sunt 490 x 312 x 125 mm Are greutatea de 8,5 kg |
PRO |
Este foarte eficient datorita regulatorului de incarcare MPPt Se pot monta pana la 10-12 panouri fotovoltaice in serie, deoarece tensiunea de intrare este de la panouri este de maxim 450V Poate fi utilizat fara acumulatori |
Functioneaza si fara baterii Foloseste mai multe surse de tensiune pentru a alimenta consumatorii Invertorul poate fi urmarit de la distanta datorita modulului WiFi Poate fi folosit in ambele variante |
Poate fi utilizat si fara acumulatori Permite sa fie montate mai multe unitati de acelasi fel pentru a creste puterea 5kw, 10kw, 15kw etc. Are un design inteligent de incarcare a bateriei pentru optimizarea durabilitatii acesteia |
CONTRA |
Modulul WiFi se cumpara separat |
Nu dispune de functie paralel |
Nu face injectie in reteaua nationala |
Vezi AICI pret | Vezi AICI pret | Vezi AICI pret |
In comert exista diferite tipuri de invertoare solare disponibile, asa ca alegerea produsului potrivit ar putea parea dificila pentru persoane necunoscatoare. Exista o vorba destul de des intalnita, cum ca produsele ieftine vor costa mai mult pe termen lung, iar acest lucru determina orice viitor utilizator sa isi ia masurile de precautie atunci cand face achizitia necesara. Sfaturile specialistilor sunt foarte importante in acest sens, dar si unele aspecte esentiale, cum ar fi:
Dupa achizitia invertorului solar se impune instalarea sa pentru o folosire corecta si de lunga durata. Pentru inceput se vor citi instructiunile din manualul specific modelului. Instalarea invertorului solar pentru panouri fotovoltaice presupune parcurgerea unor pasi de baza:
Cateva recomandari sunt important de avut in vedere pentru o folosire indelungata a invertorului. Locatia pentru montarea invertorului trebuie neaparat sa fie bine ventilata, uscata, sa permita accesul lejer la cablurile solare, protejand aparatul impotriva umezelii sau a daunelor provocate de rozatoare. Invertorul trebuie sa fie instalat pe o suprafata solida si sa se permita circularea aerului pentru racire.
Invertorul trebuie intretinut conform indicatiilor producatorului. Astfel, periodic se va sterge de praf sau de alte particule care ar putea obstructiona ventilarea. Aceasta operatiune se va realiza cu ajutorul unei carpe sau lavete uscate si moi. Uzura produselor este un fapt normal pe masura ce trece timpul, asa ca se impune verificarea lor regulata. Pentru a observa diferite probleme trebuie doar sa se verifice indicatorii si afisajele, apoi sa fie luate toate masurile necesare.
De asemenea, trebuie sa se apeleze la specialisti in cazul in care trebuie sa se faca o revizie tehnica necesara in mod periodic sau atunci cand e nevoie de o reparatie a unor componente defecte. Pentru o functionare indelungata si fara probleme trebuie ca reparatiile sa fie facute de persoane specialiste, nu de proprietarul care nu are cunostinte in domeniu si care ar putea sa distruga definitiv echipamentul.
In concluzie, invertorul solar este un dispozitiv ideal pentru a obtine echilibrul necesar in consumul de energie electrica, reducand foarte mult facturile la curent si stocand energia de care este nevoie. Alegerea unui invertor poate fi realizata cu usurinta daca se vor avea in vedere anumite criterii esentiale, precum si parerile unor persoane care s-au confruntat cu diferite situatii cand au facut o astfel de achizitie.
Surse foto: dbsolar.ro, unsplash.com
Care sunt cele mai bune invertoare solare?
Cele mai bune invertoare pentru panourile fotovoltaice sunt cele care reusesc sa acopere toate necesitatile proprietarului. Printre tipurile de invertoare existente pe piata din Romania se numara invertoarele solare comune, de tip string, modelele hibride, invertoarele off grid si microinvertoarele.
Ce este un invertor solar?
Invertorul este un echipament care face parte dintr-un sistem solar, avand rolul de a transforma curentul continuu in curent alternativ.
Care sunt avantajele invertorului solar?
Printre avantajele invertorului solar se numara: realizarea conversiei eficiente a energiei solare in energie electrica utilizabila si injectarea surplusului in retea, conectarea la reteaua electrica, utilizarea energiei in afara acestei retele, monitorizarea sistemului solar, durabilitate, rezistenta in fata conditiilor meteo, contributia la protejarea mediului inconjurator.
Cum se aleg cele mai bune invertoare solare pentru panouri?
Alegerea celor mai bune produse trebuie sa se faca dupa o cercetare amanuntita, in asa fel incat sa se cunoasca bine modelele, caracteristicile tehnice, brandurile si preturile existente pe piata. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de cateva aspecte, cum ar fi tipul de invertor, eficienta, bateria, nivelul de impermeabilitate, sistemul de racire, afisajul, functiile suplimentare, brandul si pretul.
Cum se intretine un invertor solar?
Intretinerea unui invertor solar trebuie sa se faca in mod periodic, dar si de cate ori este nevoie pentru a face reparatiile de care are nevoie echipamentul pe masura ce trece timpul. Din cand in cand trebuie sa fie sters cu o carpa uscata, sa se verifice indicatorii si informatiile afisate pe display si sa fie luate masurile care se impun.
Cum se monteaza un invertor solar la panoul fotovoltaic?
Invertorul solar se monteaza corect avand in vedere urmatorii pasi: selectarea locului adecvat, instalarea suportului, conectarea cablurilor solare, a conexiunilor de alimentare, conectarea consumatorilor electrici din cladire, verificarea instalarii.
Cum functioneaza invertorul solar?
Functionarea acestui echipament nu este complicata. Mai intai se capteaza energia solara cu ajutorul panourilor, apoi ea este transformata in curent continuu (CC). Urmeaza transformarea curentului continuu in curent alternativ (CA). Invertorul are circuite de control si reglare, care mentin tensiunea si frecventa corespunzatoare, dar si sisteme de protectie impotriva supratensiunii si supracurentului.