Interesul oamenilor pentru obtinerea energiei electrice in moduri cat mai prietenoase cu mediul inconjurator a determinat o evolutie accelerata a industriei producatoare de panouri care transforma energia solara in energie electrica. Accesul la energie obtinuta din surse regenerabile este un obiectiv pentru foarte multi utilizatori casnici, dar si pentru marii consumatori industriali.
Fiind vorba despre un domeniu atat de complex, exploatarea surselor regenerabile de energie a condus la aparitia foarte multor echipamente si solutii care sa fie utilizate in societate. La fel ca in cazul modelelor de vehicule electrice existente pe piata, si in cazul panourilor care preiau energia solara vorbim despre o varietate de optiuni.
Este important sa cunosti particularitatile principalelor tipuri de panouri, respectiv panourile solare termice si panourile fotovoltaice. In acest articol, vei putea sa descoperi ce particularitati au panourile solare si cele fotovoltaice, diferenta intre panouri solare si panouri fotovoltaice, dar si cum sa alegi o versiune potrivita pentru nevoile tale.
Cuprins
Fie ca se apeleaza la panouri solare sau fotovoltaice, scopul si rezultatul sunt unele pozitive atat pentru utilizator, cat si pentru mediul inconjurator. In continuare, iti vom prezenta particularitatile caracteristice modelelor de panouri fotovoltaice sau solare, in asa fel incat sa stii ce poti alege pentru proiectele tale.
Panouri solare termice – caracteristici
Panourile solare termice reprezinta echipamente inovatoare, in materie de obtinere a caldurii. Ele utilizeaza energia solara, pe care o transforma in energie termica. Functionarea panourilor solare termice este deosebit de ecologica si eficienta, din punct de vedere energetic.
Se utilizeaza aceste panouri la incalzirea incaperilor din cladiri rezidentiale, comerciale si spatii industriale, precum si la obtinerea de apa calda menajera. Principiul de functionare al instalatiilor cu panouri solare termice este unul simplu.
Panourile capteaza radiatia solara si o utilizeaza pentru a incalzi un fluid, cu rol de agent termic. De regula, acest fluid este reprezentat de apa sau de amestec cu apa si antigel.
Componentele panourilor solare termice
Panoul solar termic este alcatuit dintr-un set de tuburi si placi, in care exista un fluid termic. Componentele panourilor sunt produse din materiale precum aluminiul si cuprul, deoarece aceste metale au proprietati termice excelente. Tuburile si placile sunt acoperite si cu un strat suplimentar, care are rol de absorbant solar.
Altfel spus, el atrage si absoarbe radiatia solara, care ulterior este transformata in caldura. Printr-un sistem de conducte, agentul termic circula prin panou, iar caldura se transfera apoi la sistemul de incalzire.
Tipuri de panouri solare termice
Exista doua categorii principale de panouri solare termice: panouri nepresurizate si panouri presurizate. Diferenta principala dintre cele doua tipuri este reprezentata de modul in care agentul termic circula in interiorul sistemului.
Panourile presurizate – sunt concepute in asa fel incat sa functioneze sub presiune. In cazul sistemelor presurizate, agentul termic se incalzeste in panoul solar si circula in cadrul unui sistem de conducte inchise. Acestea conecteaza panoul la un rezervor de apa calda.
Agentul termic este circulat in ciclu inchis, intre panou si rezervorul de apa, cu ajutorul unei pompe generatoare de presiune. Prin intermediul presiunii ridicate, se evita formarea bulelor de aer, iar agentul termic are o circulatie eficienta.
Panourile nepresurizate – functioneaza la o presiune scazuta, iar agentul termic circula in sistem de conducte deschise. De regula, panoul nepresurizat se pozitioneaza deasupra rezervorului de apa, iar circulatia se produce in mod natural, fara actiunea unei pompe.
Principiul de functionare al panourilor nepresurizate este convectia termica. In panoul solar se incalzeste apa care ajunge in rezervor prin intermediul unei conducte de termen cald. Din rezervor, apa rece se transfera prin intermediul altei conducte, de termen cald, catre panou, pentru a fi incalzita la randul ei.
Aplicatiile panourilor solare termice
Cea mai comuna misiune pe care o primesc panourile termice, din partea utilizatorilor, este aceea de a produce apa calda menajera. De regula, panourile sunt instalate pe acoperisurile cladirilor, iar apoi se conecteaza la un boiler de apa.
Ulterior, ele preiau radiatia solara si incalzesc agentul termic, pe care il transfera catre apa din boiler, pe care agentul o incalzeste. Se genereaza, astfel, apa calda intr-o cantitate generoasa, fara costuri.
Panourile solare termice se folosesc si la incalzirea spatiilor interioare, prin conectarea lor la un sistem de incalzire centralizata. Sistemul apeleaza la caldura produsa de panouri, pentru a incalzi aerul sau apa folosita de calorifere, seminee sau radiatoare.
Sistemele de incalzire pe baza de panouri termice se pot folosi la nivel rezidential, dar si la nivelul spatiilor industriale sau comerciale. Panourile termice sunt versatile, din punct de vedere al adaptabilitatii la mediul in care sunt montate. Ele pot fi instalate pe acoperis sau chiar integrate in fatada cladirilor.
De ce merita utilizate panourile termice
Exista avantaje multiple pe care le ofera aceste panouri, indiferent de mediul in care sunt utilizate. In cazul cladirilor rezidentiale, principalul beneficiu este oferirea de apa calda si caldura in cantitati foarte mari, fara costuri. In cazul cladirilor comerciale si industriale, pe langa acest beneficiu, se adauga si reducerea masiva a amprentei de carbon.
Panourile solare termice ajuta la scaderea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera si contribuie la anihilarea dependentei de surse de energie precum combustibilii fosili sau gazele naturale. In definitiv, ele sunt o varianta sustenabila si durabila, comparativ cu metodele conventionale.
Panouri fotovoltaice – caracteristici
Panourile fotovoltaice sunt echipamente semiconductoare, al caror rol este cel de transformare a energiei solare in energie electrica. Sunt formate din celule fotovoltaice fabricate din siliciu cristalin, dar si din alte materiale cu caracter semiconductor. Celulele absorb fotonii de lumina si ii folosesc pentru a genera curent electric, prin intermediul efectului fotoelectric.
Beneficiile panourilor fotovoltaice
In ultimii ani, utilizarea panourilor fotovoltaice este incurajata la nivel global, datorita multiplelor avantaje pe care aceste sisteme le propun. Iata care sunt cele mai importante:
In ceea ce priveste dezavantajele pe care le prezinta utilizarea de panouri fotovoltaice, singurele minusuri sunt costul initial presupus de achizitia si instalarea lor, dependenta de radiatia solara si necesarul de spatiu. Panourile fotovoltaice pot presupune o investitie initiala mare, care se va amortiza, totusi, in timp. Eficienta lor este influentata de cantitatea de lumina solara la care au acces, iar pentru a produce energie intr-o cantitate buna, trebuie ca panourile sa poata fi montate pe suprafete plane, largi.
Este clar, asadar, ca exista o diferenta intre panouri solare si panouri fotovoltaice, insa acest subiect merita aprofundat. Mai ales ca pot fi identificate chiar si asemanari intre cele doua tipuri de echipamente. In continuare, poti descoperi cum se aseamana panourile, care este diferenta intre panouri solare si fotovoltaice, precum si ce sa alegi dintre cele doua variante.
Asemanarile dintre panourile solare si cele fotovoltaice
Care este diferenta intre panouri solare si fotovoltaice
Exista si diferente clare intre cele doua tipuri de panouri. Acestea trebuie cunoscute de catre utilizatori, pentru ca alegerea panourilor sa fie una corecta si cu eficienta pe termen indelungat. Iata care sunt diferentele!
Panouri fotovoltaice vs solare: ce sa alegi?
Daca esti in cautarea unui raspuns clar in dezbaterea panouri solare vs panouri fotovoltaice, trebuie sa stii ca nu exista o solutie care sa fie, in general, mai buna. Alegerea unui tip de panouri se face strict prin raportare la nevoile tale specifice si la scopurile pe care vrei sa le obtii cu ajutorul panourilor.
Ambele variante sunt eficiente in captarea radiatiei solare, dar prezinta diferente cu privire la modul in care energia captata este fructificata. Daca vrei sa folosesti panouri pentru obtinerea de energie electrica, este necesar sa alegi varianta panourilor fotovoltaice. Daca scopul tau este obtinerea de energie termica, trebuie sa mergi pe optiunea panourilor solare termice.
Eficienta energetica este un alt factor de luat in calcul, pe langa scopul utilizarii panourilor. Daca esti un utilizator casnic care isi propune doar sa reduca din costurile cu energia si vrea sa investeasca intr-o singura varianta de panouri, trebuie sa stii ca cele fotovoltaice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Ele convertesc intr-o cantitate mai mare energia solara in electricitate, decat pot sa converteasca panourile solare radiatia in caldura.
In acelasi timp, trebuie sa stii ca eficienta panourilor depinde si de localizarea geografica a locului in care sunt montate, inclinatia lor, orientarea, dar si calitatea sistemelor utilizate. Daca investesti in solutii precum cele oferite de DBSolar, cu siguranta vei putea sa te bucuri de rezultate remarcabile, in cel mai scurt timp.
Costurile initiale ale instalarii pot sa varieze, de la caz la caz. Panourile fotovoltaice obisnuiau sa fie mai scumpe, din acest punct de vedere, insa in ultimii ani s-a inregistrat o scadere semnificativa a costurilor, ca urmare a cresterii cererii si a progreselor de ordin tehnologic.
Pe termen lung, atat panourile solare termice, cat si cele fotovoltaice propun beneficii financiare importante si reduceri remarcabile ale costurilor. Panourile solare termice te ajuta la reducerea costurilor cu incalzirea apei si a incaperilor, in vreme ce panourile fotovoltaice iti permit sa produci propriul curent electric, iar surplusul poate fi vandut catre reteaua publica de electricitate.
Un alt criteriu in functie de care iti poti alege tipul de panouri instalate este disponibilitatea radiatiei solare in zona in care traiesti. Daca locuiesti intr-o zona cu numar mare de zile insorite si cu clima calduroasa, eficienta este sigura in ambele cazuri. In general, insa, panourile fotovoltaice depind mai mult de o cantitate mare de energie solara decat cele solare termice.
In concluzie, acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le iei in calcul, atunci cand vrei sa alegi intre panouri fotovoltaice si panouri solare termice. La DBSolar gasesti solutii de calitate din ambele categorii, inclusiv variante de panouri solare termice presurizate si nepresurizate. Te asteptam sa ne contactezi, daca ai nevoie de suport tehnic, pentru a face alegerea cea mai buna!
Sursa foto: Unsplash.com